Přihlásit

Optika Minox Pro lovce, střelce, turisty (Zbraně a náboje)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

JEDNOU ZE ZNÁMÝCH FIREM ZAMĚŘENÝCH NA PRODUKCI OPTICKÝCH PŘÍSTROJŮ JE NĚMECKÁ FIRMA MINOX, DNES PRIORITNĚ VÝROBCE SPORTOVNÍ A STŘELECKÉ OPTIKY, TAKTICKÝCH ZAMĚŘOVACÍCH I POZOROVACÍCH DALEKOHLEDŮ.

S produkty této firmy se můžeme u nás setkat prostřednictvím slovenské společnosti Rapier s.r.o. ze Zvolena, jež má výhradní zastoupení na českém trhu značky Minox a Leica. S obchodním zástupcem této společnosti Ing. Romanem Konstanzem jsme si o některých optických výrobcích Minox, které se zatím prodávají v naší republice pouze na třech místech, popovídali v pražské prodejně zbraní a střeliva Zbraně JJ firmy Jirkovský-Janeček s.r.o, jež jich má v prodeji nejvíce. Vyrábějí se v Německu, nikde jinde.
Minox jako značka není vůbec neznámá, v podstatě již 75 let vyrábí fotoaparáty a jejím nejznámějším produktem, který ji proslavil, byly miniaturní fotoaparáty GTS a GTE, které jsme mohli vidět ve filmech s agentem 007 Jamesem Bondem. Rozměr filmového políčka měly pouhých 8x11 milimetrů a vzbudily zájem špionů mnoha zemí. Byly nejslavnější a v obou těchto řadách se jich prodaly více než dva miliony. Prodávaly se i u nás.

DALEKOHLEDY VE TŘECH ŘADÁCH

„Chtěl bych vám dnes představit některé produkty značky Minox, konkrétně dalekohledy a puškohledy, které jsou naším nosným programem. Minox je německá firma se sídlem ve Wetzlaru a nyní je součástí koncernu dvou lidí vlastnících firmy Blaser, Sauer a Mauser,“ říká Ing. Roman Konstanz.
„Přejděme k dalekohledům: v současnosti máme na trhu základní řadu binokulárů BF s pultovou cenou do 5000 korun. Za ní je řada BV – Binokular Valium, jež představuje střední třídu dalekohledů v cenové kategorii do 10 000 korun, a tedy dostupná širšímu spektru zákazníků. Následuje řada Binokular Light – BL – ta disponuje skly od německého výrobce Schott, dceřiné firmy společnosti Karl Zeiss, vyrábějící optické systémy pro mnoho renomovaných firem, mezi něž se řadí dnes i Minox. Cena těchto dalekohledů už je kvůli jejich složení vyšší.“

ZÁRUKA NA DVA ROKY AŽ 30 LET

Základní řada binokulárů BF je vyráběna v provedení 8x42, 10x42 a představuje klasické pozorovací „turisťáky“. Mají hliníkové tělo, jsou plněny dusíkem, jsou vodotěsné, odolné a je na ně dvouletá záruka. Jsou lehké, hezky vypadají, mohou být ideálními společníky třeba do auta nebo na šoulačku pro méně náročné zákazníky. A když je ztratíme, nebude to vzhledem k jejich ceně ztráta až tak citelná. Jsou nazývány také jako outdoorové dalekohledy a ve své cenové kategorii jsou to poměrně oblíbené a rozšířené modely.
Řada BV zahrnuje dalekohledy 8x25, 8x33. Zajímavostí je, že Minox u binokulárů kategorie BV ve vyšších řadách nedělá známou klasiku (8x42 a 10x42), nýbrž operuje s průměrem objektivu 44 (první číslo je násobek zvětšení), takže následují dalekohledy 8x44, 10x44 a 8x56, jenž má nejvýkonnější optický systém pro noční lov.
„V této cenové kategorii jsou to opět velice oblíbené dalekohledy, s velmi slušnou optikou, především ten s hodnotami 8x56. Těla dalekohledů této řady jsou rovněž hliníková, odlehčená, plněná dusíkem, ale poskytovaná záruka je 30 let,“ zdůrazňuje Ing. Konstanz. Je ale potřeba zaregistrovat přístroj přímo u výrobce, vyplnit patřičné údaje, což lze přes webové stránky www.minox-optik.cz.

BL S VOLKSWAGEN DESIGNEM

„Dalekohledy v provedení BL jsou, přiznám se, mojí nejoblíbenější řadou z jednoho prostého důvodu: mají nejlepší optický systém od Schotta s vícevrstvou povrchovou úpravou skleněných optických čoček. Jejich polykarbonátové tělo je zpevněné uhlíkovými vlákny – proto je to odlehčená řada – a plněné inertním argonem. Proto analogicky je u těchto binokulárů poskytována opět třicetiletá záruka a i jejich zpracování je mnohem preciznější než u předchozích řad. Proto se zde také pohybujeme v cenách od 13 do 20 tisíc korun podle modelu. Dalekohledy řady BL jsou opravdu velice konkurence schopné produkty, protože mají ve své kategorii větší zorné pole, nižší hmotnost a troufám si tvrdit, že i lepší optický výkon.“
Upozornění na plnění argonem může být buď ryzí marketing, jenž má zákazníka upozornit na to, že dalekohled má něco jiného než ostatní, anebo to má své praktické využití v tom smyslu, že zde dochází v komplexu optické soustavy k lepšímu přenosu světla mezi hranoly. Což bude pravděpodobnější.
„V této řadě můžeme vyzdvihnout model 8x33, ideální na šoulačku s velkým zorným polem někde na úrovni 140 metrů, 10x44, lahůdku pro noční lovce dalekohledy 8x52 a 10x52, subtilní a díky komfortnímu nosnému můstku i dobře držitelné a ovladatelné. Nejvýkonnější co do přenosu nočního světla je opět již objemnější a těžší dalekohled BL 8x56. Všeobecně mají tyto dalekohledy takzvaný volkswagen design.“

PUŠKOHLEDY ZX5

Pokud jde o puškohledy Minox, paralelně jako u binokulárů BF zde základní řadu tvoří puškohledy ZL bez osvětleného bodu a v cenách do 10 tisíc korun. Nejzajímavějšími a nejprodávanějšími jsou modely ZX5, ZX5i a nejnovější model z dílny Minoxu ZE5.2 „Nedávno jsem tři z puškohledů řady ZX5 s paralaxou nastřeloval a mohu potvrdit, že jsou velmi příjemné na pozorování a pokud jde o precizi, kliky a samotné nastřelování je vše bezproblémové, komínky poslouchají,“ říká Bc. Radek Jirkovský. „Nastřeloval jsem je na tři sta osmičce, na osm padesát sedmičce a na Springfieldu na standardních rážích. Ve 100 metrech se puškohledy chovají velmi solidně a hlavně dávají pěkný obraz, koukají hezky a za ty peníze jde o velice solidní puškohledy.“ „Těmi penězi“ je míněno cenové rozpětí do 25 000 korun. Písmeno „i“ za číslem 5 (pětinásobný zoom) znamená „ilumination“, tedy osvětlenou jednotku. „Tyto puškohledy se dělají s 30milimetrovým tubusem a všechny mají pětinásobný zoom. Máme zde modely ZX5 1 – 5 x 24, ZX5 1 – 4 x 24, ZX5 2 – 10 x 45, jenž je určený pro ty, kteří nestřílejí na velké vzdálenosti a nechtějí velký puškohled, ZX5 2 – 10 x 50. A potom už jedeme v modelech 3 – 15 x 50 bez korekce paralaxy nebo s korekcí paralaxy, 3 – 15 x 56 s korekcí paralaxy. Největšími modely jsou ZX5 5 – 25 x 50 a 5 – 25 x 56 – oba s korekcí paralaxy.“

AUTOMATICKÉ VYPÍNÁNÍ OSVĚTLOVACÍ JEDNOTKY

Pokud jde o výhody puškohledů Minox ve stejné cenové kategorii do 25 tisíc oproti konkurenci, kde se můžeme bavit o Meoptě, Steineru, Deltě Optical a případně o Vortexu, spočívají v tom, že: mají korekci paralaxy, plynule nastavitelnou osvětlovací jednotku bez mezipoloh, zvýšený oční reliéf na 10 mm (lze použít i na nejtěžší kalibry zbraní).
„Dále zde jsou skla od Schotta a automatické vypínání po dvou hodinách. Nemůže se tedy stát, že se puškohled vysvítí odložený někde ve skříni. Vzkřísíte jej opětovným zahýbáním. Pokud jde o výběr osnov, pak je zde klasika nitkový kříž s červeným svíticím bodem uprostřed, Z-Plex, kde svítí uprostřed křížek a potom záměrná osnova BDC s korekcí poklesu střely. Klikání je v úhlových minutách, tedy ve 1 MOA – 7,5 mm na 100 metrů. Vyšší řada ZE5.2 puškohledů již kliká v centimetrech.“ Důležité je, že klikání je jasné, zřetelné, s velkým krokem a střelec se tak nemůže splést v počítání. Na horní ploše stavítek je šroub, po jehož povolení imbusovým klíčem se věžička uvolní a umožňuje po nastřelení nastavit nulu na točítku proti rysce na těle. Umožňuje to při střelbě na velké vzdálenosti „cvakat“ přesazení a zase se s jistotou vracet na základní nastřelení. Paralaxa je nastavitelná od 50 metrů v podstatě do nekonečna. Do krytky horního komínku ZX5 se navíc vejde náhradní baterie.

NEJNOVĚJŠÍ ZE5.2 S FAT SYSTÉMEM

Nejnovější model ZE5.2 je nabízen ve verzích 1 – 5 x 24, 2 – 10 x 50, 3 – 15 x 56 a 5 – 20 x 56. „U tohoto puškohledu lze již pořídit verzi s montáží Zeiss a mezi jeho vychytávky patří skla Schott, takzvaný FTA (Fast Target Acquisition) systém okuláru, který je o trochu zvětšený a oko se tak lépe srovnává s okolím. Dále osvětlovací jednotka je tvořena optickým vláknem – velice jemným bodem viditelným za bílého dne. Při zvětšení 10 x zakrývá bod 7 milimetrů na 100 metrů, s čímž se dá střílet na záslepku. Se zvětšením 15 x bychom se dostali na nějakých 5 milimetrů. Osvětlovací jednotka má plynulou regulaci bez mezipoloh a jde utlumit až takřka do mrtva až jen tak žhne podle intenzity okolního světla. Vypíná se také po dvou hodinách nebo při náklonu 45 stupňů po dobu delší než dvě minuty.

TAKTICKÉ ZP

Poslední řadu puškohledů Minox tvoří taktické puškohledy řady ZP TAC s osvětlenými osnovami. Nejmenší a hodně zajímavé modely mají osmičkový zoom, čtyřiadvacítkový tubus (ZP8 1 – 8 x 24) a super osnovu typu MR4.
„Při zvětšení na jedničku nám svítí uprostřed červená tečka jako na kolimátoru. Když zoomujeme a dostaneme se za zvětšení 1,5 – automaticky se rozsvítí celá osnova. Puškohled je primárně určen na taktické zbraně AR-15. Pro střelbu nablízko tedy funguje jako kolimátor, při větším zvětšení a rozsvícení celé osnovy pro střelbu na větší vzdálenosti. Zajímavostí může být, že celý střelecký svět a zejména sportovní střelci znají puškohled Premier Reticle model Heritage, optiku vyráběnou primárně pro americkou armádu. Byla to ve své době a možná ještě i dnes nejvyhledávanější taktická optika všech dob, kterou dnes vyrábí právě Minox Germany. Zde se pohybujeme na úrovni známých renomovaných značek a odpovídajících cen v řádu desítek tisíc.“
Modely: 1 – 8 x 24, dále pak modely s čtyřiatřícítkovými tubusy 3 – 15 x 56 a 5 – 25 x 56.. Jde o velice povedenou optiku s třicetiletou zárukou, o mechanických vlastnostech netřeba hovořit – stačí zmínit, že se běžně používá na rážích .50 BMG.

Jiří Knotek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.