Přihlásit

Úspěšné hnízdění orlů mořských na Vysočině: Letos vyvedli čtrnáct mláďat (jihlavskadrbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na Vysočině už přes deset let hnízdí vzácní orli mořští. S rozpětím křídel až 2,4 metru je orel mořský největším ptákem v České republice, zároveň se jedná o kriticky ohrožený druh. V letošním roce bylo na území Kraje Vysočina ornitology zaznamenáno 14 hnízd. Z těchto 14 hnízd byla tři hnízda letos neaktivní, v sedmi případech bylo hnízdění úspěšné a celkově letos orli vyvedli 14 mláďat.

„V rámci sledování z předchozích let se jedná o dosud nejvyšší počet. V jednom případě se dokonce orlímu páru podařilo vyvést všechna tři mláďata, což je i u jiných dravců vždy mimořádný úspěch,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Martin Hyský.

Případy neúspěšných hnízdění nebo opuštěných lokalit často souvisejí s rušením – třeba i jen v důsledku zvýšeného pohybu turistů, případně prováděním lesnických prací, ale rovněž se změnami, ke kterým v důsledku kůrovcové kalamity v lesních komplexech dochází. Tyto rozsáhlé změny představují ohrožení i pro další zvláště chráněné druhy ptáků hnízdících v lesních komplexech – zejména čápa černého, včelojeda lesního, ostříže lesního a rovněž i druhů využívajících k hnízdění dutiny stromů, jako je kulíšek nejmenší, sýc rousný a holub doupňák. Všechny vyjmenované druhy patří mezi silně ohrožené.

„Stromy napadené kůrovcem je jednoznačně nutné odtěžit. Těžbu v širším okolí hnízd je však třeba realizovat v období od konce června do začátku ledna. V tomto směru již byla na mnoha místech navázána aktivní spolupráce s odbornými lesními hospodáři či vlastníky lesa. Při velmi rozsáhlé nahodilé těžbě se v některých případech jeví jako vhodné ponechání vlastního hnízdního stromu společně s několika dalšími v bezprostředním okolí. I když orli vykazují k původním hnízdům značnou vazbu, solitérní strom je pro ně již zcela nevyužitelný,“ popisuje stav Jana Nováková z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Na ochraně orlů mořských se podílí i letecká základna v Náměšti nad Oslavou. Díky vstřícnému přístupu ze strany Armády České republiky byla právě s ohledem na hnízdění orlů mořských na Třebíčsku vytvořena i několikakilometrová bezletová zóna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.