Přihlásit

Mládě labutě přišlo o křídlo, protože ho lidé krmili pečivem (drbna.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jít krmit kachny, labutě a další opeřence patří mezi oblíbené činnosti. Tahle labuť ale doplatila na lidskou neznalost. Pečivo totiž v ptačím jídelníčku nemá co pohledávat.

Za krmením kachen i labutí se vydávají celé rodiny. Nejpopulárnější jsou samozřejmě mláďata. Tento zájem se ale vymstil mláděti labutě, které přišlo na svět letos na jaře v pražské Stromovce.

Právě zájem ze strany veřejnosti se mu stal osudným. Kvůli krmení pečivem přišlo před pár týdny o křídlo. „Pečivo obsahuje plno sacharidů, ale postrádá důležité minerály a živiny. Nejnebezpečnější je pak právě u mláďat, která rostou a vyvíjí se,“ vypráví Zuzana Pokorná, hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hlavního města Prahy.

Důsledkem nedostatečně vyvážené stravy, která akorát zaplní ptákům žaludek, jsou různé deformace peří i kostí, kterým se přezdívá „andělská křídla“. I dospělým jedincům může ale způsobit pečivo celou řadu zdravotních problémů. „Mohou se vyskytovat například vady opeření nebo zažívací problémy,“ komentuje ošetřovatelka.

Čím krmit ptáky

Co přinést k vodě?
Žito, pšenice, rýže, ptačí zob, pokrájený salát, brokolici, kedlubnu, oves, kukuřici, čočku, speciální granule

Co dát do krmítka?
Proso, slunečnici, mák, lněné semínko, lůj, ovesné vločky, oříšky, jablko

I přes veškerou snahu záchranné stanice se výživou poškozené křídlo mladé labutě zachránit nepodařilo a před pár týdny ho museli amputovat. „Podobně na tom byly dvě labutě, jednu se podařilo zachránit, tato bohužel o křídlo přišla,“ vysvětluje Pokorná.

Tím se zhoršily i šance na její návrat do volné přírody. Svůj domov by půlroční labuť mohla v budoucnu možná najít na Vltavě, zatím ale zůstává v záchranné stanici. „Jelikož Vltava nezamrzá, mohla by zde i handicapovaná labuť najít zázemí a nebyla by jediná. Některé labutě například po srážce s trolejbusem zde také žijí,“ dodává Pokorná.

Podobný případ přitom není ojedinělý, jejich počet dokonce stoupá. „V poslední době zaznamenáváme nárůst podobných problémů u volně žijících ptáků, příčinou je pravděpodobně zvýšená obliba o jejich krmení,“ říká ošetřovatelka.

Po vánočních svátcích se běžně na hladině rybníků, přehrad a jezer pohupují rozmočené kousky cukroví, starého chleba a výjimkou není ani vánočka. Tučné, slazené a solené jídlo přitom nepřináší ptákům nic dobrého. Stejně nebezpečné suroviny končí často i v krmítkách. Pro ptáčky přitom může být taková potrava smrtelná. Nejlepší variantou při krmení ptáků je využít základní nezpracované suroviny, které jsou dostupné i v přírodě.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.