Přihlásit

Zlínský kraj proplatí první škody způsobené medvědem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín 10. prosince - Zlínský kraj proplatí první škody způsobené medvědem hnědým, který se v regionu pohyboval od září. Náhradu dohromady přes 87.000 korun získá prvních sedm žadatelů. Řekl to dnes novinářům hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Ostatní žádosti budou zřejmě proplaceny v lednu. Kraj také podle Čunka již získal povolení k odchytu, či odstřelu medvěda. Medvěd však již delší dobu škodu v kraji nezpůsobil a není jisté, zda neodešel na Slovensko. Vyloučeno není ani to, že nyní pobývá v Moravskoslezském kraji.

Kraj kromě nyní proplacených žádostí o odškodnění eviduje dalších 20 žádostí za 350.000 korun. "K jejich proplacení by mělo dojít během měsíce ledna," uvedla krajská radní Margita Balaštíková (ANO). Všechny evidované škody medvěd způsobil od 13. září do 20. listopadu. Medvěd podle hejtmana v kraji zabil asi 60 ovcí a také kozy, škody způsobil i na úlech a jiném majetku.

Lidé mají na náhradu škody, způsobené zvláště chráněnými živočichy, nárok ze zákona. Peníze dává stát prostřednictvím kraje. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Medvěd se na Vsetínsku choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost. Ochránci přírody na něj nastražili odchytovou klec, medvěda se však nepodařilo přilákat. Na zvíře číhal i odborník na uspávání velkých šelem, veterinář Lukáš Pavlačík ze zoo ve Dvoře Králové nad Labem, na medvěda však nenarazil.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.