Přihlásit

Před 40 lety vznikla CHKO Podyjí, od roku 1991 je národním parkem (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 10. prosince - Hluboký kaňon meandrující Dyje mezi Vranovem nad Dyjí a Znojmem žije životem typickým pro říční údolí a nivní louky. Počátek velkoplošné územní ochrany této rozsahem ojedinělé lokality se datuje k 11. prosinci 1978, kdy byla na ploše 103 kilometrů čtverečních vyhlášena Chráněná krajinná oblast Podyjí. V roce 1991 pak zde byl vyhlášen Národní park Podyjí.

Jedinečný a nedotčený charakter si Podyjí uchovalo díky bezprostřední blízkosti hranic s Rakouskem. Kvůli ostře sledovanému hraničnímu pásmu byla totiž většina CHKO veřejnosti nepřístupná. S přihlédnutím k mimořádným přírodovědným kvalitám území bylo po změně politického klimatu v roce 1989 započato s přípravami k přehlášení Podyjí do kategorie národní park.

S rozlohou 63 kilometrů čtverečních se stal nejmenším národním parkem v ČR, plocha jeho ochranného pásma činila 29 kilometrů čtverečních. O devět let poději vyhlásilo Rakousko na pravém břehu Dyje Národní park Thayatal, čímž vzniklo unikátní bilaterální území evropského významu.

Hlavní osu Národního parku Podyjí tvoří střední tok řeky Dyje (německy Thaya), která na své 40 kilometrové cestě z Vranova do Znojma vytvořila v horninách Českého masivu kaňonovité údolí, jehož hloubka dosahuje až 220 metrů. Na slunných místech Podyjí rostou teplomilné bramboříky, ve vlhkých roklích přežívají chladnomilní tvorové a takřka na každém kroku jsou k vidění ještěrky zelené.

Národní park Podyjí, jenž spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším lokalitám Jihomoravského kraje, je oblíbeným místem pro pěší a cyklistickou turistiku. V roce 2000 byl park oceněn Radou Evropy prestižním Evropským diplomem za příkladnou péči o přírodní dědictví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.