Přihlásit

Policisté kontrolovali myslivce. Rum už teď ale k honu nepatří (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

DUBNICE Myslivcův hlt rumu na zahřátí před lečí patří už zřejmě jen do historických románů. Honce totiž pravidelně kontroluje policie, podobně jako řidiče na silnicích.
Speciální policejní kontrolou prošli v sobotu vybraní lovci, kteří se účastnili honu v Dubnici na Českolipsku. Policisté kontrolovali nejen alkohol v dechu lovců, ale i to, jestli mají střelci v pořádku zbraně a zbrojní průkazy.
Před nedávnem došlo ve středních Čechách při honech k několika vážným zraněním. „Lovce kontrolujeme pravidelně, nejsme tu kvůli těm událostem,“ řekl kapitán Pavel Farský z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál krajského policejního ředitelství. „Dřív se stávalo, že kolegové u lovce zjistili alkohol. Osobně ale už nepamatuji, že bychom někoho pod vlivem alkoholu odhalili. Ani na střelecké akci, ani na honu,“ dodal Pavel Farský.
Policisté si rozbalili improvizované kontrolní stanoviště ve statku v Dubnici, kde se lovci ráno posilňovali a zahřívali. Ale jen polévkou nebo čajem. „Nikdo dnes nechce riskovat, že bude platit pokutu nebo přijde o zbrojní průkaz,“ zmínil hospodář mysliveckého sdružení Sedliště Petr Jungmann.
V Dubnici se sešlo 29 honců, policisté si jich k namátkové kontrole vybrali deset. U stolku rozebírali brokovnice, kontrolovali jejich značky i zbrojní průkazy lovců.
Milan Domažlický je myslivcem už 62 let. Stejně stará je i jeho zbraň, kterou policisté prohlíželi. „Není to má první kontrola. Pokaždé jsem prošel,“ říká lovec.
Nikdo z myslivců na kontrolu nenadával, patří už ke koloritu honů. „Už s nimi počítáme. Kvůli bezpečnosti jsou kontroly v pořádku a jsou potřeba,“ myslí si Věra Roudnická. „Dřív si asi panáka někdo dal. Teď si to už určitě nikdo nedovolí. Pro nás je bezpečnost na prvním místě,“ řekla Věra Roudnická.
Kontrolou všichni honci prošli. Policisté jen zjistili, že u jednoho zbrojního průkazu není uvedena kategorie zbraně. Vymění jej za jiný. „Nešlo ale o žádný přestupek,“ přiblížil Pavel Farský.
V kraji je 11 365 držitelů zbrojních průkazů. Skupinu C pro lovecké účely má 3635. Nejvíc je zbrojních průkazu kategorie E pro osobní ochranu. Těch je v kraji 9499.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.