Přihlásit

MŽP chce zakotvit ochranu orla královského v Soutoku-Tvrdonicku (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo životního prostředí chce legislativně ukotvit ochranu orla královského na území Ptačí oblasti Soutok-Tvrdonicko v Jihomoravském kraji. Návrh novely nařízení vlády odeslalo do meziresortního připomínkového řízení. V době vymezení oblasti v roce 2004 nebylo podle předkládací zprávy zřejmé, zda je výskyt orla na území stabilní.

Orel královský podle důvodové zprávy přitom hnízdí na území Soutoku-Tvrdonicka už od roku 1998 a do roku 2007 to byla jediná hnízdní lokalita tohoto druhu na českém území. Oblast podle ministerstva poskytuje vhodné podmínky pro dlouhodobý výskyt orla: vhodné hnízdní biotopy, klid ke hnízdění nebo blízkost potravních stanovišť na rakouské straně řeky Dyje.

Původní nařízení vlády by se rozšířilo o ustanovení, kterým by se pro období hnízdění orla regulovaly nejrušivější činnosti v rámci těžby a mechanizovaných prací v pěstebních činnostech v lese ve vzdálenosti menší než 300 metrů od známých obsazených hnízd. Pro nejcitlivější období hnízdění by se pak v téže vzdálenosti regulovala i další práce v lese.

Regulace by zasáhla do hospodaření státního podniku Lesy ČR, ztížení by však bylo podle materiálu zanedbatelné. Předkládané znění je podle důvodové zprávy v souladu s požadavky podniku i s nároky druhu na ochranu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.