Přihlásit

Lovci shánějí peníze na další medvědí klece (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ Nejméně další dvě klece chtějí položit do lesů na vrcholu Vsetínských Beskyd odborníci, kteří se snaží odlovit medvěda. Ten se aktuálně pohybuje v lokalitě vymezené obcemi Hovězí, Huslenky a Halenkov.
„V noci na neděli jej viděli v Hovězí, přímo v obci. Zdá se to být věrohodná informace,“ potvrdil v pondělí odpoledne jednatel valašskomeziříčského Svazu ochránců přírody Milan Orálek.
Dosud měli lovci k dispozici jednu klec, vypůjčenou z Národního parku Malá Fatra. V tuzemsku totiž takové zařízení, které by dokázalo zadržet medvěda, není.
„Musí se vyrobit,“ upozornil Orálek. „Nákres už máme. Čekáme na odhad ceny a pak budeme shánět peníze.“
Žádat o ně chce vedení Agentury ochrany přírody a krajiny, pod kterou organizačně spadá Chráněná krajinná oblast Beskydy. Ta už o požadavku ví. Jestli, případně kdy peníze uvolní, ale ještě včera jasné nebylo. Odborníci se shodli, že nejde o jednorázovou akci. Klece by měly využití v rámci republiky, mimo jiné třeba pro potřeby zoologických zahrad.
Vyrobená může být zhruba do týdne. Jde o masivní zařízení s nástavbou podobnou šibenici. Přes kladku vede provaz k návnadě. Jakmile za ni medvěd potáhne, spustí padací mechanismus vrátek a zůstane bezpečně uvězněný uvnitř. Ta, kterou používají v Malé Fatře, váží zhruba půl tuny.
Tři klece v terénu by výrazně zvýšily šance na odlovení medvěda. S jednou zatím lovci neuspěli, ačkoliv opakovaně zanechávají v lesích pachové stopy dlouhé několik kilometrů. Odhadnout chování zvířete je ale v současnosti nemožné.
Už dva týdny je trvale v pohybu. Dřív se i několik dnů zdržoval v jedné oblasti a vracel se na místa, kde strhl ovce. Teď už se ale ke kořisti nevrací. Zhruba tříletý medvěd se v regionu pohybuje od poloviny září. Přešel ze slovenské strany hor do údolí Vranča a odtud se postupně dostal až do blízkosti Zlína. Následně se stáhl ke Vsetínu, kde začal škodit a zabíjet hospodářská zvířata. Stržené ovce po sobě zanechal na Valašsku a v Hostýnských vrších.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.