Přihlásit

Zakázaný jed hubí čím dál více dravců (Prima)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Gabriela LAŠKOVÁ, moderátorka
--------------------
Česká ornitologická společnost bije na poplach. Podzimní migrace ptáků podle ní odstartovala další vlnu zabíjení dravců. Za vše prý může zakázaný jed karbofuran, který je v otrávených návnadách. Ty traviči primárně líčí na lišky, kuny, nebo vydry. Nechtěně se jimi ale otráví i pes na procházce, nebo právě dravci. Podrobnosti přidá kolega Michal Janotka.

Michal JANOTKA, redaktor
--------------------
Z toho pohledu je nejen ornitologům pokaždé velice smutno. Dravci, kteří na sobě mají vysílače, které monitorují jejich pohyb, rozhodně nezahynuli jen tak. Sežrali totiž otrávenou návnadu napuštěnou nervovým jedem karbofuranem. Podle odborníků přitom jen pár kapek tohoto zakázaného jedu dokáže spolehlivě usmrtit cokoliv živého.

Klára HLUBOCKÁ, Česká společnost ornitologická
--------------------
Primárně jsou cílené spíš na lišky, kuny a jinou škodnou. Bohužel velice často se stanou nechtěně otrávenými oběťmi i ptáci a velmi často vzácní dravci, kterých je v České republice málo, takže jsou to orli, luňáci, káňat je poměrně hodně.

Michal JANOTKA, redaktor
--------------------
Ptáci po požití návnady prý hynou prakticky okamžitě. Ornitologové je pak nacházejí nejen díky satelitním vysílačům, ale pomáhají i tito speciálně vycvičení psi, kteří dokáží mrtvé ptactvo vypátrat. Ornitologové bijí na poplach. Letos u nás našli už 54 zabitých a otrávených ptáků. A z toho hned 6 chráněných luňáků červených.

Klára HLUBOCKÁ, Česká společnost ornitologická
--------------------
Nejčastější skupina pachatelů je mezi myslivci. Potom to jsou chovatelé drobného zvířectva, kterým třeba liška chodí na slepice, a nebo to jsou holubáři, kterým zase jestřábi loví holuby.

Miloš FISCHER, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty
--------------------
My se od takových věcí naprosto distancujeme. Není to rozhodně jednoznačné, že by něco takového dělali myslivci. Pokud to někdo dělá, tak s takovým člověkem teda opravdu nechceme my mít nic společného.

Michal JANOTKA, redaktor
--------------------
Otrávené návnady jsou přitom u nás už více než 50 let zakázané a travičům hrozí v krajním případě i vězení. Není proto divu, že se případy zabývají kriminalisté.

Petr ZÁMEČNÍK, mluvčí PČR Hodonín
--------------------
Apelujeme na všechny lidi, kteří případně by měli někdy nějakou potřebu klást otrávené návnady, že to je zakázáno, a také že tím můžou ohrozit kohokoliv jiného, nejenom zvěř.

Michal JANOTKA, redaktor
--------------------
Dopadnout traviče a prokázat jim vinu prý ale není vůbec jednoduché. Je tak bohužel velmi pravděpodobné, že pokud od těchto metod hubení pytláci, nebo traviči sami neupustí, budou zbytečně umírat nejen další dravci. Ale třeba i psi a jiná zvířata.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.