Přihlásit

Sv. Hubert má na Táborsku svou první kapličku (taborsky.denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Roudná/Klenovice – Svatý Hubert, patron všech myslivců, se v sobotu, právě v den svého svátku, dočkal zasloužené pocty. V lese v Roudné mu byla slavnostně zasvěcena první kaplička na Táborsku.

Kapličku postavili členové mysliveckého spolku BOR Klenovice – Roudná. S pracemi začali v polovině srpna a symbolicky tak oslavili letošní 70. výročí vzniku spolku. Ten má v současnosti 25 členů. Jako materiál na stavbu posloužily kameny a cihly ze starého roudenského statku hraběte Wratislava. „Je v tom trochu nostalgie, že vznikla z materiálu, který prošel rukama našich předků, neskončil jako suť, ale ponese poselství dalším generacím,“ říká předseda mysliveckého spolku Martin Kovář. Právě v jeho hlavě se nápad postavit kapličku zrodil. Portrét sv. Huberta s jelenem malovaný na kachlích, jenž kapličku zdobí, pochází z dílny výtvarnice Vandy Pertlové ze Svinů. „Podobizny svatých byly vždy stylizované do doby, v níž vznikaly. Tomu jsem se snažila vyhnout. Svatý Hubert je proto ztvárněn jako prostý muž, taková dobrá duše lesa za všech dob,“ vysvětluje autorka V. Pertlová. Kapličku v sobotu posvětil farář Jan Hamberger za přihlížení více než dvou stovek myslivců, přátel spolku a hostů. O navození slavnostní atmosféry se postarali trubači z Okresního mysliveckého spolku Tábor, kteří jsou vicemistry Evropy v mysliveckém troubení. Samotnou výstavbu kapličky a historii i současnost spolku přítomným přiblížily panely s fotografiemi a zajímavými informacemi.

Kateřina Menglerová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.