Přihlásit

Medvěd dál uniká (ČT1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jakub VÁCHA, moderátor
--------------------
Medvěd na Valašsku dál uniká, našel si nové útočiště. Odchytové kleci s návnadou se výrazně vzdálil, dělí ho od ní asi 20 nebo 30 kilometrů, dál se pohybuje v blízkosti domů, majitelé ho odhánějí střelbou do vzduchu nebo petardami.

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Tady medvěda od lidí v autě dělilo 50 metrů, vůbec si jich nevšímal, ale taky se jich zjevně nebál. Jedno z míst, kde místní medvěda viděli, most přes Bečvu v části Halenkova Lušová. Jeden z důkazu na kolik medvěd postrádá plachost. Vede tu rušná silnice, z jedné i druhé strany mostu jsou rodinné domy. Medvěd tu nemá klid, kvůli němu ho ale nemají ani lidi, hlavně ti ze samot. Petr Kulčák šelmu odháněl střelbou do vzduchu.

Petr KULČÁK, obyvatel obce Halenkov
--------------------
Dobytek mají sousedi, mají strach tam jít a ještě jsou tam i včelíny, jestli bych třeba dvakrát tam nevystřelil.

Pavel ŠULÁK, obyvatel obce Huslenky
--------------------
Neudělal nic, jen ohradník potrhal.

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Vystopovat medvěda je mimořádně náročný úkol, šelma pendluje mezi Javorníky a vsetínskými Beskydy. Každý den je jinde, rozdíly dělají i desítky kilometrů. Přitom by pátrači už potřebovali tyto fotopasti dát medvědovi co nejblíž.

Milan ORÁLEK, Český svaz ochránců přírody, Valašské Meziříčí
--------------------
On se trošku vyplašil, chová se trochu chaoticky, tak musíme vybrat prostor, kde se sdržuje nejčastěji nebo nejtrvaleji.

Martin GERŽA, starosta, Oznice /nestr./
--------------------
Tady ti zasvítí červená diodka, to znamená, že se to aktivuje a může se to nějakým způsobem instalovat.

Josef KVASNIČKA, redaktor
--------------------
Rozhodnou příští hodiny, už o víkendu přijedou na Valašsko 2 veterináři, kteří umí medvěda na dálku uspat, navíc stopaři do lokality přesunou i odchytovou klec s návnadou z kukuřice, medu nebo vnitřností jelena, má to jednu ne zcela příjemnou podmínku, medvěd se musí znovu objevit blízko lidí. Josef Kvasnička, Česká televize.

Jakub VÁCHA, moderátor
--------------------
Medvěda tady už lidé spatřili na řadě míst, po jeho stopách se můžete vydat i vy prostřednictvím interaktivní mapy na webu zpravodajské 24. V sekci regiony stačí zvolit Zlínský kraj.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.