Přihlásit

Uloží se medvěd k zimnímu spánku? Těžko odhadovat, chová se nezvykle, záleží i na počasí (ČRo-zlin.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odstřelit medvěda není vůbec jednoduché, říkají myslivci.

Jednatel mysliveckého spolku ve Vsetíně Jaroslav Šarman uvedl, že není jisté, zda se medvěd na Valašsku uloží k zimnímu spánku. „Za normální okolností ano. Ale je to těžké odhadovat, medvěd se chová nezvykle. Záleží také na povětrnostních podmínkách. Když je teplo, tak medvědi uložení k zimnímu spánku odkládají,“ říkal Šarman v pořadu Co vy na to.

Podle vedoucího odboru životního prostředí a zemědělství z krajského úřadu Alana Urce je v současnosti podaná žádost na povolení výjimky odchytu odstřelem nebo odchytem. Kraj, který byl původně pro odstřel, se aktuálně přiklání k odchytu. Situace se změnila poté, co záchranná stanice zvířat v Hluboké nad Vltavou potvrdila, že by se o zvíře do konce roku postarala.

Řízení na povolení stále běží a trvat bude podle Alana Urce asi dva měsíce. Řízení se účastní všechny obce v kraji, myslivci a také nevládní organizace, jde tedy o velmi zdlouhavý administrativní proces.

Jakmile se vše vyřídí, dá kraj pokyn k vytvoření odchytového týmu, tak jak to bylo v roce 2001, když se chytal Míša z Brodské.

Pokud by se ale medvěd vydal do jiného kraje nebo na území pod správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy, převzaly by řízení o odchytu jiné úřady.

Podle myslivce Šarmana je i obtížně využitelné to, co ve středu říkal hejtman Jiří Čunek, tedy, že medvěda mohou v případě ohrožení odstřelit myslivci už nyní.

„Myslivec by se v takovém případě vystavil obrovskému tlaku, pro část veřejnosti jde o milé zvířátko. Mělo by to asi právní dohru. Navíc lov medvěda není v našich končinách běžná záležitost, jezdí se za ním do Rumunska nebo na Slovensko,“ uvedl Šarman.

Podle něj je lov na medvěda rizikovou záležitostí. „Myslivci s tím nemají zkušenosti, nemyslím si, že by riskovali lov bez povolení,“ dodal Šarman.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.