Přihlásit

Hodnotili psí práci v lese, vodě i na poli (Horácké noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

STUDENEC - Prakticky veškeré disciplíny, kterých je pes-pomocník myslivce schopen, obsahovaly všestranné zkoušky loveckých psů, pořádané jako Memoriál Josefa Venhody v sobotu a neděli 20. a 21. října v honitbě Studenec.

Zkoušky připravil Okresní myslivecký spolek Třebíč ve spolupráci s MS Studenec za finanční podpory Kraje Vysočina. Na slavnostním zahájení stálo 17 psů a jejich vůdců, kteří usilovali o to stát se šampiony práce lesní, vodní i polní. Mezi psími plemeny jsme mohli spatřit výmarské ohaře, české fousky, německé ohaře, maďarské ohaře, ale i pointery.
Počasí psům i vůdcům tentokrát docela přálo, nepršelo a neobjevil se ani první sníh jako při některých minulých ročnících soutěže. Lesní disciplíny se zkoušely částečně nedaleko chaty, kde se konalo úvodní zahájení (přinášení lišky přes překážku a chování na stanovišti) a v lesích nedaleko obce Koněšín (ostatní práce). Přinášení lišky přes překážku bylo první lesní prací, kterou soutěžící absolvovali. Následovala zdánlivě snadná disciplína šoulačka a práce na pobarvené stopě. Snad největším problémem celého Memoriálu byla ochota k práci na hluboké vodě. Zatímco někteří psi pracovali s nadšením, ostatním se do studené vody zjevně nechtělo. Pro některé psy byl problém v časovém limitu dohledat kachnu v rákosí. Schopnosti psů prověřilo i „Malé pole“ a na „Velkém poli“ se pak známky rozdávaly mj. za disciplínu klid před zvěří. Nechyběl ani společný hon. Zkoušky úspěšně dokončilo devět psů. Vítězem XXIV. ročníku Memoriálu Josefa Venhody se stal Roman Moravec s německým krátkosrstým ohařem Kimem z Černých blat.
Podle zákona o myslivosti každý spolek vykonávající právo myslivosti musí držet určitý počet lovecky upotřebitelných psů. Úspěšným vykonáním zkoušek ve Studenci se tito psi lovecky upotřebitelnými pro práci v honitbě stali. „Ve spolku potřebujete tři a více psů podle výměry honitby, vždy minimálně po jednom psu s loveckou upotřebitelností na drobnou a spárkatou zvěř a norníka,“ vysvětlil předseda okresního mysliveckého spolku ČMMJ Tomáš Sedláček.
Počty psů v honitbách obsahuje každoročně sestavovaný plán mysliveckého hospodaření, ve kterém jsou psi uváděni. Ideální pro každého uživatele honitby je samozřejmě mít dostatečný počet psů, protože pes by měl být vždy k dispozici v momentě, kdy je potřeba, například k dosledování postřelené spárkaté zvěře nebo na společných lovech,“ dodal Sedláček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.