Přihlásit

Lidé mají strach, nepouští děti ven (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Medvěd se objevil na Bystřicku, nejvíce vyděsil občany Rajnochovic, když jej spatřili v blízkosti obydlí. Obce vydaly výstražná hlášení, ve kterých nabádají lidi, aby raději nevstupovali do lesů.

Rajnochovice, Loukov, Bystřice pod Hostýnem – Medvěd hnědý již několik týdnů postupuje územím Valašska a páchá škody zejména na domácím zvířectvu.
Na sklonku minulého týdne překročil pomyslnou hranici okresu a dostal se na Kroměřížsko. O svém pobytu zanechal jasné důkazy v podobě usmrcených ovcí a koz.

OBCÍ OBCHÁZÍ STRACH

„Poslední informace o výskytu máme z rána, kdy jsme dostali hlášení, že se objevil opět v obci Rajnochovice,“ uvedla mluvčí státní policie Simona Kyšnerová. Potvrdila, že pohyb zvířete evidují a získané informace předávají příslušným orgánům. „Lidé spatřili medvěda kousek od autobusové zastávky. Skoro naproti místnímu obchodu,“ řekla místostarostka Rajnochovic Jaroslava Jurčová.
Obyvatelé mají strach. O sebe, o děti, o domácí zvířata i o majetek. „Dokonce i místní dnes přivezli děti do školy autem. Taková panuje nálada v obci,“ potvrdila Jurčová.
O možném nebezpečí informovali své občany také v přilehlém Loukově.
Až do odvolání jsme zrušili pořádání všech akcí,“ nechal se slyšet starosta Loukova Antonín Zlámal.

Lidé mají strach

„Hovořil jsem o víkendu s panem hejtmanem. Jsme ve spojení s myslivci a příslušnými odbory. Informovali jsme občany na našich internetových stránkách, poslali e-maily do škol a školek,“ vyjmenoval seznam současných opatření, která učinila Bystřice pod Hostýnem, starosta Zdeněk Pánek. Jako zástupce města také doporučuje nechodit do lesa. Místní škola T. G. Masaryka se na popud možného nebezpečí rozhodla zrušit i výlet na Hostýn, který byl naplánován pro žáky prvního stupně. Druhá Základní škola Bratrství Čechů a Slováků rozeslala dopis z města pomocí interního systému všem rodičům. Výuky se zatím případná opatření nedotkla.

NENÍ JASNÉ, KOHO INFORMOVAT

Nahlásit výskyt medvěda příslušným orgánům však není jednoduché. Než se informace od zdroje dostane do správných rukou, může uběhnout dostatečně dlouhá doba, aby se zvíře běžící rychlostí více než 50 kilometrů za hodinu dokázalo dostat z hledáčku všech. I přesto, že bylo zřízeno krizové číslo, kam se případní svědci mohou obrátit, vytáčející volají spíše linku 158 nebo uvědomují představitele obcí. „Lidé volají na tísňovou linku 158 a my pak předáváme informace odchytové agentuře,“ sdělila postup Simona Kyšnerová.
Policie v tomto případě nemá žádné kompetence. Podobně jsou na tom i starostové.
„Ráno zazvonil telefon panu starostovi. On pak posunul hlášení dál,“ řekla zkušenosti z pondělního rána Jurčová.
„Nakonec sem ale přijedou pouze zástupci médií,“ přiznala zklamaně místostarostka.
„Když utekla mamba, hledala ji celá Praha. Tady to vypadá, že o odchyt medvěda nemá nikdo zájem,“ řekla znechuceně Jurčová.

Jakub Omelka

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.