Přihlásit

Tetřívků na horách kvapem ubývá, tokat budou na nových tokaništích (denik.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vrchlabí - Markantní úbytek tetřívků na českých horách se snaží zastavit Správa KRNAP vytvářením vhodných podmínek pro jejich život a vybudováním nových tokanišť. V Krkonoších jich letos vzniká jedenáct na celém území národního parku, na ploše od tří do sedmi hektarů. Hotové budou do konce listopadu. Příští rok bude vyhlášen v národních parcích rokem tetřívka, má upozornit na současný alarmující stav.

"Situace je vážná. K úbytku tetřívka dochází na území celé republiky, my mu dáváme šanci tímto způsobem. V příštích letech bychom rádi viděli v Krkonoších jejich větší množství. Naše úsilí směřuje jak k rozšíření počtu tetřívků, tak k jejich ochraně," řekl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch. Krkonoše jsou jedním z posledních území, kde se souvisle vyskytují. "Stav tetřívků systematicky klesá. Podle posledního sčítání v loňském roce klesl jejich počet na pouhých 74 kohoutků," upozornil vedoucí odboru péče o národní park Václav Jansa. Během krátké doby se tak jejich výskyt trojnásobně snížil. Nejvíce tetřívků obecných žije v Krušných horách. "Tam mají ovšem nevýhodu, že nejde o chráněné území," připomněl Jansa. V menší míře se vyskytují v Jizerských horách, na Šumavě a Novohradských horách. V Evropě jich žije nejvíce ve Skandinávii. Typickou vlastností tetřívků je plachost, za jejich mizením stojí rušení člověkem a úbytek vhodného prostředí, způsobený zarůstáním lesních ploch a vysušováním rašelinišť. "Přirozeným zarůstáním lesních porostů je tetřívek vytlačován na luční enklávy, blíž boudám a lidem. Ubývá prostoru, kde se může rozmnožovat, protože ideální pro tok a rozmnožování jsou rozvolněná místa, kde má dobrý rozhled, cítí se jistě a má klid," vysvětlil Václav Jansa. "Velké nebezpečí pro ně představují volně pobíhající psi, protože řada turistů nerespektuje zásadní pravidlo, že pes má být v národním parku na vodítku. Negativně na ně působí také přirození přírodní predátoři liška obecná a prase divoké, jejichž počet se zvyšuje a v některých oblastech se významně podílejí na predaci hnízd a mladých ptáků," doplnil.

Ochránci parku se snaží vyřešit situaci vybudováním tokanišť. Dvanáct hektarových tokanišť vytvořili v období let 2010 - 2014 při projektu Stabilizace významných lesních ekosystémů. Letos je rozšiřují na tři až sedm hektarů a staví na nových místech, například v okolí Tetřevích bud nebo Harrachova. "Pomocí přepážek opětovně zavodňujeme lesní rašeliniště, podsazujeme potravně významné dřeviny jako třeba břízu a jeřáb, podporujeme bylinné patro se zastoupením brusnicovitých a vřesovcovitých rostlin a vytváříme pro něj nová tokaniště. Zároveň se snažíme o vyloučení jakéhokoliv rušení tetřívka na tokaništích a zimovištích v souvislosti s cestovním ruchem," upřesnil ředitel národního parku Robin Böhnisch.

Jak tokají tetřívci

Tetřívek obecný je polygamní druh. Samci jsou v březnu až květnu charakterističtí společným tokem na otevřených prostranstvích, kde s roztaženým ocasem a spuštěnými křídly pobíhají, vyskakují do výšky a často mezi sebou bojují. Nejúspěšnější z nich se následně páří s většinou samic v okolí. Hnízdo je na zemi, skryté pod vegetací, snůška čítá 9-10 (6-12) žlutohnědých, méně často i načervenalých nebo okrových, tmavohnědě skvrnitých vajec o velikosti 49,7 x 36,0 mm. Inkubační doba trvá typicky 25-27 dnů, na vejcích sedí samotná samice. Sama také vodí mláďata, která jsou vzletná zhruba ve věku 2 týdnů. Rodina zůstává pohromadě až do konce srpna nebo září, kdy se oddělují do menších hejnek podle pohlaví.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.