Přihlásit

Zubra v mnoha podobách představuje výstava v loveckém zámku Ohrada (ČRo-cb.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příběh zubra mohou prožít návštěvníci Národního zemědělského muzea Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Největšímu suchozemskému savci Evropy je tu věnována nová výstava. Zachycuje nejen vyhubení zubra ve volné přírodě, ale i boj o jeho záchranu.

První místnost vypadá jako jeskyně a jsou v ní kopie jeskynních maleb, v další části expozice na návštěvníky čeká zubr v životní velikosti. „Je to preparát krávy a telete, kteří za svého života žili v oboře v Topolčiankách, ale jestli byli nějak příbuzní, to nevíme,“ říká kurátor Miroslav Čeněk.
Nepřehlédnutelné jsou i lebky zubrů. „Taková největší vzácnost je lebka zubra kavkazského. Je to druh, který žil na Kavkaze a byl na začátku 20. století úplně vyhuben. V roce 1926 uhynul poslední čistokrevný jedinec tohoto druhu v zajetí,“ připomíná kurátor.
Ve třetí místnosti si návštěvníci mohou osahat nejenom srst zubra evropského, ale také bizona amerického. Dále jsou tu odlitky zubřích stop.
Hodovní sál loveckého zámku Ohrada v Hluboké nad Vltavou má zpět svou původní výzdobu. Po osmdesáti letech visí na zdech deset obrazů štvanic vídeňského malíře Johanna Georga Hamiltona.
Výstava představí zubra nejenom jako obrovské zvíře, ale také jako objekt výtvarných nebo literárních děl. „Například město Přerov si zubra vzalo jako námět sochy na novodobý most, zvíře je i v erbu města. Také malíři mohutného zubra zobrazovali,“ ukazuje ředitel Národního zemědělského muzea Ohrada Jiří Houdek.
Výstava Zubři potrvá v prostorách loveckého zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou do konce října.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.