Přihlásit

Lesy ČR chystají redukci pracovníků ředitelství až o 15 procent (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hradce Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) chystá propuštění 30 až 40 lidí z ředitelství v Hradci Králové, počty jeho pracovníků byl tak klesly až o 15 procent. Nyní na ředitelství působí 262 zaměstnanců. "Provádíme důkladnou inventuru všech pracovních pozic a jejich náplní. Důvodem jsou úsporná opatření," řekla dnes ČTK mluvčí podniku Eva Jouklová. Podnik, kterému patří téměř polovina lesů v ČR, od začátku září řídí nový generální ředitel Josef Vojáček.

"Počet pozic (na ředitelství) snížíme podle odhadů do příštího dubna po dohodě s odborovou organizací o 30 až 40," uvedla mluvčí. Dodala, že před pěti lety na ředitelství pracovalo 187 lidí, tedy o 75 méně než nyní. Celkem mají Lesy ČR po celé republice nyní 3708 zaměstnanců.

Generální ředitel Vojáček v úterý oznámil výměnu v nejvyšším vedení podniku, když vypsal výběrové řízení na čtyři odborné ředitele, a to na ředitele ekonomického, správního, obchodního a na ředitele lesního a vodního hospodářství. Současní manažeři povedou své úseky do konce října. Do výběrového řízení se zájemci mohou hlásit do 24. října. "Ve všech oblastech je třeba větší dynamiky, které současná krizová situace v lesích vyžaduje," uvedl k výběru nových manažerů Vojáček.

Hlavním nynějším úkolem státního podniku je likvidace kalamity kůrovce. Kvůli velkým kůrovcovým těžbám je na trhu přebytek dřeva, což způsobilo propad cen. To vše se negativně odráží v zisku LČR, kdy za leden až červenec letošního roku klesl hrubý zisk podniku o 47 procent na 1,76 miliardy korun z 3,34 miliardy korun ve stejném období loni. Těžba dřeva do konce července meziročně vzrostla o 21 procent na 5,72 milionu metrů krychlových. V růstu se projevují velké kalamitní těžby, kdy se lesníci snaží kůrovcem napadené dřevo dostat z lesa co nejrychleji.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.