Přihlásit

ČR by na vymýcení moru prasat měla od EU dostat přes 100 mil. Kč (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brusel/Praha 9. října - Eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis přislíbil České republice čtyři miliony eur (zhruba 103 milionů Kč) na plnění plánu vymýcení afrického moru prasat. Dnes to po jednání ministra zemědělství Miroslava Tomana s eurokomisařem uvedli zástupci ministerstva zemědělství. Podle ministerstva už stát zaplatil za kroky k vymýcení choroby přes 300 milionů korun.

"Panu komisaři jsem vysvětlil, že s ohledem na zhoršující se nákazovou situaci v celé Evropě nemůžu v pozici ministra zemědělství jen nečinně přihlížet situaci. Z vlastního rozpočtu jsme za opatření proti africkému moru prasat zaplatili už více než 300 milionů korun a jen díky tomu u nás infekce zůstala na relativně malém území a pouze v populaci divokých prasat," uvedl po jednání Toman.

Podle ministra se i přes přijatá opatření mimo ČR dostal mor do chovů s desítkami tisíc prasat. "Například v Rumunsku je nyní už přibližně 950 případů afrického moru prasat na farmách, přičemž tento počet nadále roste," dodal úřad. Toman tak trvá na hledání nových cest, jak přenos nemoci omezit. "I proto stále zvažuji na území ČR vydání mimořádných veterinárních opatření, jež by nařizovala příjemcům vepřového masa každou zásilku nechat prověřit," dodal Toman.

Podle něj by šlo o dočasné a preventivní opatření. "Jde o opatření pouze pro české subjekty, v žádném případě nezakazují obchod s produkty z prasat. Chceme ale maso prověřit předtím, než se z něj stanou 'svačinky' u spotřebitelů, které mohou být zdrojem nákazy pro domácí i divoká prasata," uvedl.

Ministerstvo minulé pondělí uvedlo, že mimořádná veterinární opatření, podle kterých měli příjemci dováženého vepřového masa kontrolovat zboží na africký mor prasat, se od úterý vypisovat nebudou. Podle informací z minulého týdne se povinnost měla vztahovat na dovozce ze zemí, kde se nemoc vyskytuje. Po námitkách Evropské komise spustil stát plošné kontroly, které provádí Státní veterinární správa.

Choroba se vyskytuje například v Belgii nebo Polsku, které jsou třetím a čtvrtým největším dovozcem vepřového masa do ČR. Výrobky tak budou moci být uvolňovány rovnou na trh bez kontroly na mor.

V Česku se africký mor prasat, který není nebezpečný pro člověka, objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat.

Do konce srpna bylo v Evropě nahlášeno 4800 případů nákazy divoce žijících prasat a jedinců žijících v domácích chovech. Představuje to nárůst o 700 případů v porovnání s celým předchozím rokem.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.