Přihlásit

Ve skleníku Mendelovy univerzity se líhnou exotičtí motýli (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brno 26. září - Exotičtí motýli se nyní líhnou ve skleníku botanické zahrady Mendelovy univerzity v Brně. Pracovníci zahrady připravili nepravidelnou výstavu živých motýlů, která vždy láká davy lidí. Naposledy ji zhlédlo 20.000 návštěvníků. Skleníky se dvěma desítkami druhů motýlů se tentokrát otevřou zájemcům ve čtvrtek a výstava potrvá do pondělí 8. října. Zároveň si lidé při akci Barvy podzimu mohou prohlédnout celý areál arboreta.

Univerzita objednává kukly v Británii. Do Česka putují v polystyrenové krabičce proložené vatou. "Nejdříve je třeba je očistit od vaty, aby motýlům nebránila v líhnutí. Potom nastane trpělivá, několik hodin trvající práce s lepením na dřevěné lišty," popsal přípravy na líhnutí motýlů Michal Pavlík, který výstavu přichystal.

Skleník museli odborníci také kompletně zasíťovat, aby motýli neulétli, nebo se neprochladili na studených a mokrých sklech. Tyto několikadenní práce vyžadují pečlivost, protože motýli jsou při hledání únikových cest vynalézaví.

Tropičtí motýli potřebují k líhnutí teplotu 27 až 30 stupňů Celsia a vysokou vzdušnou vlhkost. Líhnou se postupně tři až sedm dnů a činí tak s oblibou zejména nad ránem. Motýl vyleze během několika vteřin a pak musí napumpovat hemolymfu, takzvanou krvomízu, z těla do pomačkaných křídel. Určitou dobu pak ještě visí, dokud křídla nezískají potřebnou pevnost. Pak už je čas otevřít dveře líhně a vypustit motýly do skleníku.

"Druhy, které můžete u nás vidět, se podle příjmu potravy dělí na dvě skupiny. Ta první se živí shnilým ovocem a druhá potřebuje ke svému životu nektar z rostlin. Má k dispozici buď kvetoucí rostliny, nebo roztok jednoduchého ovocného cukru v miskách," uvedl Pavlík. Ve skleníku pak motýli žijí jeden až dva týdny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.