Přihlásit

Chovatelka: Lidé museli poznat, že jde o množírnu (Týdeník Plzeňsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň, Praha – Českomoravská kynologická unie (ČMKU) zastřešuje chov psů s průkazem původu.
Jak vidí kauzu její mluvčí a také rozhodčí a chovatelka Vladimíra Tichá?

* Jak vnímáte plzeňskou kauzu z pohledu výkonného orgánu ČMKU?

Vnímám to jako selhání řady kontrolních systémů i lidí žijících v okolí paní I. W. Hlavně to ale vnímám jako nepředstavitelné porušení všeho, co péče o psy vyžaduje. Doufám, že se kauza dostane k soudu a 'chovatelce' bude zakázán chov psů, tedy držení psů.

* Kde je hranice mezi chovem psů a množírnou?

Myslím, že to není o počtu psů, ale v péči o ně. Leckdo může mít dvě nebo tři fenky zavřené v králíkárně, krýt je každou říji, špatně je živit, neočkovat, neodčervovat a nepustit je z klece ven. Jiný bude mít dvacet fen, k tomu lidi, kteří se o ně starají, socializují štěňata a poskytují psům pohyb i zábavu. Jako množírnu si představujeme chov psů ve špatných podmínkách, jehož účelem je zisk z prodeje štěňat.

* Měli lidé, kteří si koupili štěně od paní I. W., šanci odhalit, že je z množírny?

Určitě ano. Slušný chovatel ukáže zájemci o štěně prostředí, v kterém vyrůstá. Ukáže mu matku štěněte, dává ho v odpovídajícím věku, odčervené, očkované a označené čipem nebo tetováním. Slušný chovatel uzavírá písemnou nebo ústní smlouvu a dává mu jakýsi návod k použití (čím a jak často krmit, kdy bylo štěně očkováno a odčerveno). Takový přístup určitě paní I. W. neměla. Asi se stane, že si někdo přijde pro štěně, zjistí, v jak strašném prostředí vyrůstá, a řekne si: Tebe tady nemohu nechat, vždyť bys to nepřežilo. Pak je ale na místě upozornit na tento chov krajskou nebo městskou veterinární správu, městský úřad nebo policii.

Božena Schuldesová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.