Přihlásit

Decathlon a ptáci na odstřel (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zoopisník

Doma se nám povaluje leták na reklamní akci, která má propagovat francouzskou kuchyni. Pevně doufám, že Francouzi se i tentokrát omezí na camemberty a rokfóry, vína z údolí Loiry nebo dijonskou hořčici a nezačnou u nás zavádět jiné své lahůdky, jako jsou například ortolans a la provençale. (O tomto pokrmu jste možná už četli. Pokud ne, tak jen stručně a ohleduplně: stále vzácnější strnadi zahradní jsou během tahu chytáni na lep nebo do sítí, nato v těsném prostoru vykrmováni a nakonec pomalinku utopeni v armaňaku a upečeni.)
Pokud se vám zdá, že jsem si na obyvatele země galského kohouta už nějak moc zasedl a že ani ortolans a la provençale, ani jiné výstřelky z barbarské sekce své gastronomie u nás zavádět nebudou, tak ještě počkejte. V České republice – stejně jako v dalších 25 zemích – působí francouzský řetězec se sportovními potřebami Decathlon. Asi ho ani nemusím představovat. Decathlon, to jsou „všechny sporty pod jednou střechou“ a současně „budování jedinečné firemní kultury vyznačující se energií, vitalitou a odpovědností“. A tenhle Decathlon ve svém českém internetovém obchodu, v oddělení Myslivost, lovectví, sekci Doplňky, nabízí i takzvané balabány, tedy figurky ptáků, které mají skutečné příslušníky svého druhu přilákat pod mušku lovcům.
Na prodeji balabánů řekněme kachny divoké by nebylo nic špatného. Jenže Decathlon u nás – v České republice – nabízí balabány mnoha dalších ptáků a v jistém smyslu jako by tak nabádal k jejich nelegálnímu lovu. Jde například o tyto druhy:
čírku obecnou (její lov je v ČR zakázán, podle červeného seznamu kriticky ohrožená, zákonem zvláště chráněná), lžičáka pestrého (jeho lov je v ČR zakázán, podle červeného seznamu kriticky ohrožený, zákonem zvláště chráněný), ostralku štíhlou (její lov je v ČR zakázán, zákonem zvláště chráněná), břehouše černoocasého (jeho lov je v ČR zakázán, podle červeného seznamu kriticky ohrožený, zákonem zvláště chráněný), drozda kvíčalu (jeho lov je v ČR zakázán). „Jedinečná firemní kultura Decathlonu“, která se „vyznačuje odpovědností“, zřejmě nespatřuje nic špatného na tom, že nabízí pomůcky k lovu ptáků, kteří se v této zemi lovit nesmějí a v řadě případů patří k ohroženým, respektive kriticky ohroženým druhům!
Vlastně tomu ani nemůžu uvěřit...

Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.