Přihlásit

Jak využít SVÍTILNY OLIGHT, doplněk k vaší zbrani (Zbraně a náboje)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

FIRMA OLIGHT TECHNOLOGY BYLA ZALOŽENA V ROCE 2006. VELMI BRZY POTOM – V ROCE 2008 – JE FIRMA ZNÁMÁ SVÝM KLIENTŮM JAKO VÝROBCE VYSOCE KVALITNÍCH SVÍTILEN. OD ROKU 2010 SE SVÍTILNY OLIGHT OBJEVILY NA VŠECH TRZÍCH EU.

Doslova za několik měsíců si tyto výrobky získaly velkou popularitu mezi myslivci, zásahovými jednotkami, ochránci přírody a stoupenci outdoor aktivit. Svítilny, vyrobené touto firmou, se vyznačují vysokou kvalitou a přijatelnými cenami. K rozličným účelům se nejlépe hodí výrobky série M. Zvláště se jedná o typy M20, M20S, M21, M30, M31, M3X.

V ČEM SE JEDNOTLIVÉ TYPY TĚCHTO SVÍTILEN LIŠÍ

Už při výrobě svítilen řady M bylo pamatováno na to, že tento typ je určen jako „taktická svítilna k montáži pod hlaveň“. Je konstruována tak, aby odolala silnému zpětnému rázu zbraně, úderům, vibracím, teplotním výkyvům, prašnosti a jiným podobným negativním vlivům. Svítilny série M splňují požadavky americké vojenské normy MIL­spec: MIL­STD­810f. Je to specifická norma, vztahující se na přístroje a pomůcky, které musejí bezchybně fungovat v těžkých bojových i polních podmínkách v každé zeměpisné lokalitě světa.
Celá konstrukce svítilen je vyrobena z leteckého hliníku s tvrdou anodovou vrstvou typu III (jedná se o ochrannou vrstvu nejvyšší tvrdosti, která má chránit hliník před škodlivými vlivy okolního prostředí). Ergonomická konstrukce je projektována tak, aby se nepřehřívala, protože tímto způsobem chrání diodu a ostatní elektrické součásti před škodlivými vlivy vysokých teplot a zaručuje tak jejich dlouhou životnost.
Svítilny jsou vybaveny odnímatelnými poutky k nošení, které lze snadno odstranit při jejich použití pro dlouhou zbraň.

I POD VODOU…

Jsou dodávány s gumovými kroužky a jsou vodě odolné dle normy IPX­8. Některé z nich jsou používány i v podvodním provozu harpunáři, kde snadno odolají tlaku, jemuž jsou vystaveny v hloubce 30 metrů. Výjimečně účinný elektronický systém Advanced Digital Power Management zaručuje stálou světelnost až do úplného vybití baterie.
Svítilna je vybavena ochranným systémem elektroniky, který zabraňuje přepolarizování baterií. Automaticky se zapamatuje poslední režim, zvolený uživatelem.
Různé úrovně světelného výkonu a režimu lze zvolit pomocí jednoduchého „interface“ a k zapnutí se používá taktické tlačítko, které má možnost stálé či momentální funkce.
Firma používá kvalitní diody CREE, zvláště pro tento účel vyráběné. Podle druhu použité diody se projektují hliníkové svítilny, zajišťující precizní soustředný světelný kužel na velkou vzdálenost. Svítilny se dodávají s nerozbitným extrémně silným průzračným sklem, s dvojitou antireflexní vrstvou.
Technické údaje týkající se svítilen, tj. mohutnost, vzdálenost dosvitu, životnost atd., jsou souhrnně stanoveny v normě ANS/FL1.
Svítilny mají vyryté unikátní sériové výrobní číslo, tak jako je tomu u střelných zbraní. Je to záruka kvality. Jsou baleny do vkusných, pohodlných a masivních plastových kufříků, aby se daly snadno nosit i skladovat. Samozřejmě s nezbytnými doplňky pro daný typ.
Už při projekci série M bylo pamatováno na různá nezbytná příslušenství jako taktické tlačítko s kabelem (různé délky), upevňovací prostředky pro montáž barevných filtrů (červený, zelený, modrý, difuzér), pouzdra atd.

VELMI ODOLNÝ OLIGHT M20 WARRIOR

Jedná se o první taktickou svítilnu firmy. Stala se hitem a bestsellerem hned po svém uvedení na trh v roce 2008. Ihned se začala prodávat ve své zdokonalené variantě s diodou CREE XP­G R5, s životností 50 000 hodin provozu, světelností 320 lumenů a vahou 120 gramů. Délka činí 140 mm, průměr tělesa 25 mm, průměr reflektoru 33,5 mm. Režimy síly osvětlení jsou tři plus „strobe“ (blikající 10 Hz světlo) – 9 lm – (150 hodin) – 110 lm (12 hodin) – 320 lm (4 hodiny). Využívá 2x CR123A 3,0 V lithiové baterie (konvenční) nebo akumulační Li­on 3,7 V baterie, jakož i 2 x RCR 123A/16340, 1x 3,7 V Li­on 18650 nebo 1x 17670.
Režimy se mění pootáčením hlavy reflektoru ve směru hodinových ručiček, a naopak.
Zajímavou se jeví varianta možnosti výměny reflektoru za hladký typ, který skýtá větší dosvit na větší vzdálenost.
Svítilna je neobyčejně odolná. Musí vydržet zkoušky, které se běžně používají u střelných zbraní – pád z výšky třetího poschodí na betonovou podlahu, vlečení za automobilem po dráze 500 metrů, zmrazení hluboko pod bod mrazu a další testy. Využívají se v armádách a policejních složkách několika evropských států.
Svítilna je dosti univerzální ve svém použití. Lze ji používat jak s kulovnicemi, tak se zbraněmi s hladkou hlavní. Při použití s optikou lze dosáhnout optimálních výsledků až do 200 metrů. V našich zkouškách dosáhla velmi uspokojivých výsledků při střelbě z kulovnice ráže 9,3x74R se střelami o hmotnosti 19 gramů. I když zpětný ráz byl značný, po 40 výstřelech s použitím svítilny jsme nezaznamenali žádné problémy.
Svítilna byla zkoušena i s sledujícími zbraněmi: SLR95 7,62x39, Brno .30­06, Browning Long Track .30­06, Maverick 88, Winchester 1300, Sabatti 12x76/30­06, Sajga 12 a další.
Další typy řady M20 (M20 Special Oparations a M21 Warrior) jsou zdokonaleními základní řady M20 Warrior.

OLIGHT M30 TRITON

Poprvé se tento typ objevil na trhu v roce 2009. Tehdy se stal opravdovým hitem jako jeden z mála typů taktických svítilen o síle osvětlení 700 lumenů.
Z důvodu specifických vlastností diody MC­E a texturovaného reflektoru tento model tvoří mohutný, ale široký kužel na blízkou vzdálenost. Je proto vhodný k vyhledávání. Hodí se k použití jak pro kulovnice, tak i pro zbraně brokové. Reálně, při použití s optikou, lze spolehlivě zasáhnout cíl na 150–200 metrů. Svítilna byla testována s puškami Mossberg 500, Benelli M4, Blaser R93 a jinými.
Ostatní svítilny této řady M30 jsou zdokonaleními základního provedení ve smyslu dosahu osvětlení, výkonnosti a byly vyzkoušeny na nejpoužívanějších modelech kulovnic i brokovnic.
Je zkonstruována na bázi LED: CREE MC­E s životností provozu 50 000 hodin.

PŘÍSLUŠENSTVÍ

Pro modely svítilen řady M, za účelem použití pro zbraně s dlouhou hlavní, výrobce již ve fázi projekce a výroby navrhl několik nezbytných doplňků k zamýšlenému použití.
Montážní díly sloužící k upevnění svítily ke zbrani
K upevnění svítilen řady M20 a M30 o průměru korpusu 25,4’mm (1“) na Picatinny/ Weaver plochy. Komplet včetně klíčů.

Taktické tlačítko s kabelem

Umožňuje okamžité a bezhlučné uvedení svítilny v činnost. Lze ho dokonce použít i v rukavicích. Jedná se vlastně o signální spínač s jedním, nikoli se dvěma vodiči. Je mnohem spolehlivější a vyznačuje se delší životností, než je tomu v případě klasických tlačítek. Nabízí se ve dvou variantách, krátké a dlouhé, dle přání zákazníka.

Reflektory

Vyměnitelný hladký nebo texturovaný reflektor. Tato varianta je možná jen u modelů M20 a M20S. Hladký se vyznačuje daleko větším dosvitem, druhý pak lepším bočním podsvícením.

Pouzdra na baterie

Rezervní pouzdra na baterie pro svítilny řady M. Mají velký význam u zbraní s velkým zpětným rázem. Zabraňuje pomrkávání, cvakání a chrání baterie před poškozením.

Difuzér

Rozptyluje světelný kužel a vytváří měkké, rovnoměrné světlo, vhodné k práci, čtení a osvětlení širokého prostranství.

Červený filtr

Používá se v armádě, letectví a myslivosti. Napomáhá adaptaci zraku na noční podmínky. Navíc některé druhy divoké zvěře špatně vidí v červeném spektru.

Zelený filtr

Používá se s přístroji na noční vidění, skýtá méně ostré světlo dráždící zrak. Je vhodnější ke čtení map, než je tomu v případě filtru červeného (čáry jsou kontrastnější). Neruší zvěř jako je tomu u ostatních filtrů.

Modrý filtr

Vhodný k použití při lovu a taktické činnosti. Skýtá silnější a kontrastnější světlo, než je tomu u filtru červeného. Používá se při dosledu raněné zvěře za tmy, neboť krevní stopy se lépe rýsují v modrém světle.

TECHNICKÉ ÚDAJE

Váha 165,2 gramů (bez baterií)
Rozměry: 43,5 mm/1,71 pal. (průměr reflektoru) x 176,9 mm/6,96 pal. (délka), 43,5 mm/1,71 pal. (průměr reflektoru) x 210,9 mm/8,3 pal (délka s nástavcem)
Baterie používá Lithium 3xCR 123A 3,0 V (s nástavcem) 4x CR123A, Akumulační Li­on 2x18650 3,7 V (i v případě nástavce)
Tři úrovně síly osvětlení plus „strobe“
režim (blikací) s jednoduchým „interface“.
Volba režimu se provádí prostřednictvím přídavného tlačítka na krytce.
Ve vysokém modu lze využít sílu osvětlení až 700 lumenů/1,5 hod.
Ve středním modu lze využít osvětlení 120 lumenů/7,5 hod.
V nízkém modu pak 8 lumenů/90 hod.
Ve „strobe“ režimu při 700 lumenech/1,5 hod.

Ing. Zdeněk Jagielski

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.