Přihlásit

Výskyt vlků se rozšiřuje (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chovatel ovcí nedávno našel v ohradě s ovcemi u Vrchlabí ve východních Krkonoších živou přes rok starou vlčici. S největší pravděpodobností šlo o členku smečky, která mu zadávila čtyři ovce. Událost je výjimečná, v republice zřejmě nemá obdoby, řekl náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku (KŘIS AP) Jakub Kašpar.

Zvíře se podle mluvčího KRNAP Radka Drahného potulovalo v údolí Labe mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem, kde následně vběhlo do restaurace hotelu na Přední Labské. Přivolaní veterináři museli vlčici uspat, poté ji umístili v karanténě v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem. Podle zoologa Správy KRNAP Jiřího Flouska šlo zřejmě o migrujícího jedince. „Nemáme zatím důkazy, že by se vlci v Krkonoších rozmnožovali. Šlo o loňského vlka, není pro něho problém překonávat větší vzdálenosti," řekl Flousek.
První potvrzený novodobý výskyt vlka v Krkonoších je z letošního června, kdy zachytila fotopast na Rýchorách ve východních Krkonoších mladého jedince. Ochranáři se domnívají, že do Krkonoš se vlci s největší pravděpodobností šíří z východu - z Broumovska a Vraních hor, nebo z přilehlé části Polska. Rozmnožování v Krkonoších zatím nebylo doloženo.
Na nedalekém Broumovsku se vlci usadili po více než 200 letech před třemi roky. Ochranáři mají důkazy, že tam žijí trvale a třetím rokem po sobě se jim tam narodila vlčata. Potvrdily to i letošní záběry z fotopastí Hnutí Duha, které zachytily zhruba dva měsíce stará mláďata i dospělé vlky. Kamery ukázaly minimálně čtyři vlčata.
Vlčí teritorium v Hradeckém kraji se rozšiřuje. Přibývá zadávených ovcí i pod horami na Trutnovsku. V kraji vlci zadávili desítky hospodářských zvířat. Kampaň proti návratu vlků rozjeli nedávno někteří chovatelé z Broumovska, kteří tvrdí, že náhrady státu za usmrcená domácí zvířata jsou nedostatečné. U soudu se domáhají toho, aby ministerstvo životního prostředí připravilo návrh změny zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby mohl být počet vlků redukován. Ekologičtí aktivisté na Broumovsku se snaží pomáhat chovatelům s výstavbou plotů, které jejich stáda před vlky účinně ochrání. Projekt začal v lednu a zahrnuje i osvětovou činnost. Hradecký kraj do poloviny letošního června vyplatil chovatelům z Broumovska na náhradách škod způsobených vlky 492 887 korun. V roce 2016 to činilo 180 125 korun, loni 297 082 a letos zatím 15 680 korun.

Další peníze na škody

Liberecký kraj pak vyplatí za škody způsobené vlky dalších 133 490 korun. Radní pro zemědělství Jiří Loffelmann uvedl, že chovateli na Frýdlantsku roztrhali letos v březnu 27 ovcí. Od roku 2015 kraj zaplatil chovatelům za podobné ztráty bezmála 300 tisíc korun, z toho polovinu v letošním roce. Připravuje proto pro chovatele seminář, jehož hlavním tématem budou možnosti čerpání dotací na zabezpečení chovu hospodářských zvířat před podobnými predátory.
Výskyt vlků v Libereckém kraji potvrdily fotopasti v roce 2014 v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko - Máchův kraj. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují. Na severu Čech byl v posledních letech výskyt vlků potvrzen také ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Jejich stopy objevili i v Lužických horách a v Krkonoších. Podle ochránců přírody je přínosem vlka v krajině regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace je v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.
Rekordní počet zvířat zabili loni chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, když na oplocené pastvině zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Liberecký kraj tehdy za zvířata na odškodném vyplatil 73 600 korun. „Škodu způsobenou vlkem obecným zaplatí Liberecký kraj, částku pro náhradu škody ale poskytuje kraji ministerstvo financí," doplnil Loffelmann.
Podle zákona mají chovatelé nárok na náhradu škody způsobené také bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským. Většina z nich ale v Libereckém kraji nežije. Od roku 2000 kraj vyplatil na náhradách zhruba 2,119 milionu korun, nejvíc za škody způsobené kormorány rybářům. Dohromady to bylo 1,8 milionu korun. Od roku 2013 však už kormoráni mezi zvířata, za něž se náhrady vyplácejí, nepatří.

Vracejí se od poloviny devadesátých let

Vlk z Krkonoš vymizel v 19. století, posledního zastřelili na české straně hor v roce 1842, na polské v roce 1810. Po letech se objevil v listopadu 2011 také na Rýchorách a v srpnu 2016 na Erlebachových boudách. V obou případech po sobě vlci zanechali důkazy v podobě stržených hospodářských zvířat. Podle správy parku se lidé v souvislosti s výskytem vlků v Krkonoších nemají čeho obávat. Podle zoologů je vlk plaché zvíře a na člověka v našich podmínkách neútočí, naopak se mu vyhne.
Na území ČR se vlci začali vracet v polovině 90. let minulého století, v Beskydech byl například poprvé ověřeně pozorován v roce 1994. Zvířata pravděpodobně přišla ze Slovenska. Kromě Beskyd se vlci postupně objevili v Jeseníkách a Rychlebských horách, v Lužických horách, v Krkonoších, v okolí Máchova jezera na Českolipsku, na Šluknovsku a Děčínsku, na Broumovsku, ale i na Šumavě a v Krušných horách. Vlci v českých horách pocházejí podle odborníků z Německa a Polska. Loni byl usmrcen vlk na dálnici D1 na Vysočině a zaznamenán jeho výskyt ve Ždárských vrších. Letos byl potvrzen výskyt vlků v oblasti Novohradských hor na Českobudějovicku a okolí Třeboně na Jindřichohradecku, ti pravděpodobně přišli z Rakouska.

Zuzana Fialová

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.