Přihlásit

NP Šumava kvůli říji uzavře na pět týdnů jelení výběh (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vimperk (Prachaticko) 6. září - Šumavský národní park uzavře od 10. září na pět týdnů návštěvnické centrum pozorování jelena u Kvildy na Prachaticku. Důvodem je jelení říje, kdy jsou zvířata agresivnější. Návštěvnické centrum, kdy lidé mohou pozorovat jeleny ve volném výběhu, se zase otevře pro veřejnost 15. října. Novinářům to dnes sdělil v tiskové zprávě mluvčí šumavského národního parku.

"Je nutné si uvědomit, že jeleni i laně, a je jedno, jestli se jedná o divokou zvěř nebo zvěř chovanou v zajetí, mohou člověka kdykoli zranit a je třeba mít před nimi respekt. V době říje je nebezpečí střetu mnohonásobně větší než v jiných obdobích roku. Z toho důvodu budou do výběhu vstupovat minimálně i odborní pracovníci," uvedl Oldřich Vojtěch z NP Šumava.

Jelení výběh bude v době říje zcela uzavřen poprvé. Loni jej šumavský park uzavřel jen částečně. Letos přísnějším nařízením reagoval na únorový incident, kdy jelen na Kvildě napadl a zranil turistu.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.