Přihlásit

KDU-ČSL představila své recepty pro boj proti suchu (ČTK)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha 4. září - Lidovci by chtěli v souvislosti se suchem zavést nulovou daň z nemovitosti na pozemky s krajinnými prvky, které zadržují vodu, a posílit dotace zřizování retenčních nádrží, rybníků, mokřadů nebo alejí. Státní půda by se měla pro tyto prvky využívat přednostně, řekl dnes novinářům místopředseda KDU-ČSL a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ukončit by se podle něho měla podpora spalování slámy a sena, z nichž se vyrábějí pelety a brikety. Slámu a seno by zemědělci měli vracet do půdy, uvedl Jurečka.

Stát by podle něho měl dokončit inventarizaci systémů odvodnění zemědělské půdy. "Nyní co naprší, z meliorovaných pozemků odtéká pryč," řekl. Inventarizace meliorací pomůže podle Jurečky v rozhodování, kde instalovat hradítka, případně celý systém zrušit.

Stát by měl dále v souvislosti s bojem proti suchu sledovat množství organické hmoty v půdě a nastavit zákony tak, aby kvalita půdy neklesala. "A pokud k tomu dojde, budou hrozit sankce či zákaz činnosti," poznamenal. Lidovci rovněž doporučují co nejrychlejší přijetí takzvané protierozní vyhlášky.

Zvýhodnili by zemědělce, kteří přestanou hospodařit v ochranných pásmech povrchových vod, i ty, kteří se zavážou, že budou pěstovat jednotlivé plodiny na menších pozemcích.

Pro pomoc městům a obcím navrhuje KDU-ČSL podle senátorky Jitky Seitlové dotace na zpracování plánů hospodaření s dešťovými vodami. "Řešení sucha musí mít koncepci, podle které budou města a obce postupovat," uvedla.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.