Přihlásit

Hnízdiště vzácného orla tají (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ornitologové objevili první případ hnízdění orla křiklavého na severní Moravě.

Pomohla jim k tomu zaslaná nahrávka s hlasem chráněného dravce.

BARTOŠOVICE

Za ornitologický majstrštyk považují odborníci vůbec první objev hnízdního teritoria orla křiklavého na severní Moravě. Ten se nyní podařil Petru Orlovi ze Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích a jeho kolegovi Otakaru Závalskému. „Možné hnízdění orla křiklavého nebylo na severní Moravě dle našich informací nikdy doloženo,“ říká Petr Orel.
Na možný výskyt chráněného a na našem území vzácného dravce upozornila ornitology neznámá paní, která jim poslala zvukovou nahrávku ptačího hlasu a uvedla i lokalitu, kde jej nahrála. „Ota správně vyhodnotil amatérskou nahrávku jako možný hlas orla křiklavého, a tak jsme se společně vydali do terénu,“ popsal Orel.
Území, kam se vypravili, sledují ornitologové dlouhodobě, a to v souvislosti s výskytem orla skalního, o jehož návrat do volné přírody u nás se Petr Orel a jeho kolegové v minulých letech výrazně zasloužili.
„Hned po příjezdu do lokality jsme měli velké štěstí a mohli pozorovat pár koroptví polních s 15 mláďaty. Takový radostný pohled jsme již oba dlouho nezažili. Když se nám rodinka schovala v obilí, zahlédli jsme v dáli pohyb dravce nad dozrávajícím obilným lánem a vzápětí jsme mohli sledovat, jak úspěšně ulovil drobného zemního hlodavce, kterého odnášel v zobáku k hnízdu,“ uvedl Orel.
Tehdy už oběma bylo zřejmé, že viděli samce orla křiklavého. Následně strávili několik hodin pátráním po hnízdě, ve kterém se nacházelo zhruba 40 dní staré mládě. „Možnost pozorovat během zmíněného hledání i oba dospělé jedince byla pro nás silným zážitkem,“ svěřil se ornitolog.
Podle jeho slov není jisté, zda orel křiklavý nehnízdil v dané lokalitě už v předchozím roce. Je však pravděpodobné, že zde už zůstane. „Pokud zahnízdí, drží si už dané teritorium i nadále,“ podotkl Orel.
Místo, kde se vzácný dravec vyskytuje, drží v rámci jeho ochrany v utajení. „Samozřejmě podnikneme kroky k ochraně dané lokality, především pak ve vztahu k lesnické činnosti v okolí hnízda,“ doplnil.
V Česku je orel křiklavý chráněný. Jeho hnízdění je doloženo pouze na opačném konci republiky, ve Slavkovském lese, v minulosti pak i na Šumavě. Poměrně početná hnízdní populace je na Slovensku.

Martin Pjentak

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.