Přihlásit

Mladý vlk z Kokořínska uhynul pod koly auta (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mělnicko/Boleslavsko – Mladý vlk byl sražen projíždějícím automobilem minulý týden na dálnici D10 u Brodců nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Nejbližší trvalá smečka se podle vedoucího Správy chráněné krajinné oblasti Kokořínsko – Máchův kraj Ladislava Pořízka nachází právě na Kokořínsku. Nabízí se tedy odpověď, že se jedná o mladého samce, který se oddělil od smečky a vydal se vlastní cestou hledat nové teritorium. „U vlků je známo, že někteří jedinci v Evropě urazí i tisíce kilometrů. Tento bohužel nepřešel ani první dálnici," uvedl Pořízek.
Minulý týden ve středu ohlásil jeden z projíždějících řidičů sražené zvíře, pravděpodobně vlka, magistrátu v Mladé Boleslavi. Sražené zvíře bylo bezpečně identifikováno jako mladý samec vlka obecného. „Vlk byl do sražení ve výborné fyzické kondici, jeho hmotnost byla určitě přes čtyřicet kilogramů," podotkl Pořízek.
Otázkou zůstává původ jedince a cíl jeho cesty. Původ by měly vyřešit prováděné genetické testy, kterých se ujala Česká zemědělská univerzitě v Praze.
Smečka vlků se na Kokořínsku usadila před více než čtyřmi lety. Podle záběrů ochranářů se každoročně rozmnožuje. „Smečka je stabilizovaná. Nemáme signály o hladovění nebo zdravotních problémech," řekl Ladislav Pořízek. Loni se stejně jako rok předtím narodila čtyři vlčata. Je to patrné ze záběrů fotopastí.
Předloňská mláďata už v tuto chvíli součástí smečky zřejmě nejsou. Mláďata smečku relativně brzy opouštějí. Kam zamířila, o tom se dá podle Pořízka čistě jen spekulovat.

Část mláďat se zřejmě vrací do Lužice. Část hledá nová teritoria po České republice. Agentura ochrany přírody a krajiny má podle jeho slov desítky záznamů z celé republiky. „Zpravidla jsou to migrující jedinci," poznamenal Pořízek. Předpokládá, že vlci by mohli zamířit do Brd či za smečkou do Krušných hor nebo dokonce na ných Šumavu.
„Ta je ale nyní spíše obsazovaná bavorskými vlky," dodal.
Nadšení ze současného množení vlků v regionu sice nesdílí všichni farmáři, ale naopak přítomnost vlků je podle ochránců v mnoha ohledech velmi užitečná.
Dobré životní podmínky mají vlci v Máchově kraji díky dostatku kořisti, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Velkým přínosem vlka v krajině je tak podle ochránců přírody regulace těchto zvířat, která jsou v krajině přemnožená a poškozují lesní porosty.

VLKA NĚKDO ZASTŘELIL

Vlci byli v českých zemích vyhubeni koncem 19. století. Do CHKO KokořínskoMáchův kraj se navrátili na jaře roku 2014. O pár měsíců později tam byla zaznamenána první vlčata na území ČRpo více než sto letech. Před dvěma lety jednoho vlka zřejmě zastřelil pytlák. Viníka se nepodařilo najít. Mrtvé zvíře nalezl tehdy houbař v lese nedaleko obce Brenná na Českolipsku. Střet s autem podle byl vyloučen, neboť kostra zvířete nebyla porušená.
„S největší pravděpodobností
došlo k zastřelení, kdy kulka prošla břišní dutinou a nezůstala v těle. Tomu odpovídal i stav vlka, nohy měl zakrvácené," řekl Pořízek s tím, že jde pravděpodobně o jediný takový případ v CHKO Kokořínsko.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.