Přihlásit

Ministerstvo zemědělství už vyplatilo na náhradách kvůli prasečímu moru přes 17 milionů korun (agris.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ministerstvo zemědělství vyplatilo dosud na náhradách souvisejících s africkým morem prasat na Zlínsku přes 17 milionů korun. Peníze získaly zemědělské podniky, myslivecké a honební společnosti a uživatelé honiteb na náklady spojené s vybudováním a udržováním pachových a elektrických ohradníků a na likvidaci ulovených a nalezených uhynulých prasat ze zamořené oblasti v kafileriích.

Myslivci dostali za 2800 divočáků přiznanou náhradu téměř šest milionů korun. Prostřednictvím náhrad je financován také například nákup kafilerních boxů, dezinfekčních prostředků a pracovních pomůcek.

Náhrady poskytuje ministerstvo také v souvislosti s nařízenou důkladnou prohlídkou honebních pozemků na jaře kvůli hledání uhynulých divokých prasat. Uhrazení ztrát přes pět milionů se dočkali i zemědělci, kteří na základě loňských mimořádných veterinárních opatření nesměli na vybraných polích sklidit část úrody kukuřice, obilovin, řepky a sóji.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že k 18. červnu evidovalo přes 790 žádostí o náhrady škod za víc než 28 milionů korun. Právní moci nabylo podle tiskového oddělení zatím 640 rozhodnutí.

V České republice se africký mor prasat objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města dosud veterináři potvrdili africký mor prasat u 213 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. Do chovů se nákaza nerozšířila. Kdyby se tak stalo, veterináři by museli chovy nechat vybít.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.