Přihlásit

Supermoderní stroje s GPS na pole i do lesa lákají do Brna (5plus2)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brněnské výstaviště bude patřit zemědělcům, lesníkům a myslivcům. Ve dnech 8. - 12. dubna se zde koná trojlístek veletrhů Techagro, Silva Regina a Biomasa.

BRNO

Přehlídka zemědělské a lesnické techniky, bohatý doprovodný program, konference, soutěže v dřevorubectví nebo ukázky z historie zemědělství a myslivosti. To vše čeká návštěvníky brněnského výstaviště, kde v neděli startuje mezinárodní veletrh zemědělské techniky Techagro. Současně se s ním se koná Mezinárodní lesnický a myslivecký veletrh Silva Regina a veletrh obnovitelných zdrojů energie v zemědělství a lesnictví Biomasa.
Výstaviště bude zcela zaplněné, využity jsou nejen všechny pavilony a volné plochy, vznikla dokonce i dočasná montovaná hala. "Brněnská trojice veletrhů je v zemědělství a lesnictví jasnou středoevropskou jedničkou, představují se zde trendy a nejnovější technologie, návštěvníci přijíždějí prakticky z celé Evropy," uvedl Jiří Palupa ze společnosti Veletrhy Brno
Na své si přijdou fanoušci moderních technologií. "Současná zemědělská technika je nabitá elektronikou, umí využívat například GPS navigaci nebo údaje, které sama shromáždí z obdělávané plochy, stroje umějí komunikovat mezi sebou. Všechny tyto technologie slouží k tomu, aby na stole spotřebitelů byly kvalitnější a čistší potraviny, aby půda byla méně vyčerpaná a aby zemědělci hospodařili udržitelným způsobem," doplnil Palupa. K vidění budou také stroje vhodné pro údržbu veřejných prostor a další technologie pro veřejný sektor a obce.
Návštěvníci se mohou zapojit do mnoha soutěží, mezi cenami je například zahradní traktor, dron či kulovnice.
Nudit se nebudou ani děti. Těšit se mohou na několik desítek hospodářských zvířat - skot, ovce, kozy a prasata.
Na galerii pavilonu C se chystá velká včelařská výstava, kde budou k mání včelí produkty a výrobky z nich. Na stáncích se objeví kvalitní medy, medoviny nebo kosmetika z medu. Výstava je tak vhodná i pro ty, kteří chtějí s včelařením teprve začít, protože si zde seženou veškeré vybavení.
V přízemí Céčka si lidé nakoupí farmářské a regionální potraviny. V expozici "Život v půdě" pak budou sledovat, jak vypadá život ve skutečně zdravé půdě a s jakými problémy se při péči o půdu potýkáme.
Ve snad nejslavnějším brněnském pavilonu Z je umístěn myslivecký veletrh Silva Regina. Ten letošní je zaměřený hlavně na ochranu lesa hospodařením. Kromě prodejních expozic s potřebami pro myslivost a pobyt v přírodě jsou připravené i výstavy - trofeje, preparovaná zvířata, uniformy, fotografie a obrazy s loveckou tematikou. V programu na pódiu se objeví slavní myslivci, jako třeba Dominik Hašek. K lákadlům patří i vystoupení trubačů, sokolníků či loveckých psů. A zážitek slibují i dřevorubecké soutěže nebo závod v hodu oboustrannou sekerou. Odpočinout si návštěvníci mohou v jedné ze tří zvěřinových restaurací.
V pavilonu Z se bude konat také veletrh Biomasa, na kterém najde praktické informace každý, kdo topí dřevem, případně peletami a dřevěnými briketami.
V úterý 10. 4. se v Rotundě A uskuteční konference "Budoucnost českého zemědělství". Jejím cílem je zejména zvýraznění významu vody a půdy jako strategických surovin a národního bohatství.

***
Nenechte si ujít

* Velká včelařská prodejní výstava (pavilon C)

* Přehlídka hospodářských zvířat (volná plocha H)

* Prezentace a prodej českých potravin (pavilon C)

* Ukázky jízdy traktoru navigovaného GPS (volná plocha před VIDA)

* Výstava historických strojů (montovaná hala K)

* Dětský koutek John Deere (pavilon Z)

Užitečné informace
Výstaviště je otevřeno denně od 9 do 18 hodin. Pro návštěvníky je nejvýhodnější koupit si vstupenku na webu veletrhu, kde stojí 130 korun, na místě je pak vstupné 200 korun. Nejvýhodnější podmínky mají organizované skupiny, které mohou ve čtvrtek navštívit výstaviště dokonce zdarma. Autobusy mají dostatek parkovacích ploch přímo na výstavišti nebo v jeho těsné blízkosti. Co se týče individuálního parkování, tak lze využít i záchytných parkovišť. Posílena bude také městská hromadná doprava. Více informací na www.techagro.cz.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.