Přihlásit

Mývalové v Americe jsou drzí, lidé je zbytečně krmí (zpravy.iDNES.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Češka Renata Mysliveček, která téměř dvacet let žije na Floridě v USA, natočila video, jak se mýval nebojí přiblížit až do lidmi obývaných končin. Snaží se tu najít něco k snědku.
"Žijeme na Floridě v Sarasotě a o víkendu jsme vyjeli na pláž Lido Key, kde se nám podařilo zachytit rodinku mývalů," popisuje Mysliveček. Mývalové, kteří zde žijí, jsou trochu menší než na severu. Samice tu mívají jedno až sedm mláďat.
"Mývalové jsou velmi chytří a zde na Floridě se jim žije velmi dobře. Jsou tu v hojném počtu, jelikož jsou tu pro ně mraky potravy. To jim však rozhodně nestačí, jsou velmi adaptabilní a navštěvují tu i okolí domů, kde už jim ani otvírání popelnic nepůsobí žádný problém," dodává. Mýval je podle ní popelnicí, která sežere skoro vše. Nepohrdne ovocem, zeleninou, semeny, hmyzem, má rád žáby, ryby, často i mrtvá zvířata a ptačí vejce.
V podstatě mají mývalové na Floridě mimo člověka jen několik predátorů - aligátora, rysa, kojota a výra. Jejich stav se tím alespoň trochu reguluje. Jsou aktivní většinou za tmy, ale kvůli turistům a jejich lákavým "mňamkám" vylézají z nor a můžete je vidět i v odpoledních hodinách.
Problém je v tom, že vypadají na první pohled neškodně. "Lidé by se je hlavně měli naučit brát jako součást přírody a nekrmit je, mají zde své přirozené potravy spoustu. Pokud tu na ně lidé naráží, většinou jim dávají jist od smažených lupínků po veškeré lidské laskominy. To jim škodí a lépe by jim bylo v jejich přirozeném prostředí," připomíná Renata Mysliveček.
Mývala můžete potkat i v Česku. Rozšířil se tu kvůli chovatelům, kteří ho vypouštějí do přírody.  
"Vybere jakékoliv hnízdo, které potká na zemi i na stromě. Vyluxuje každou žábu, když jde kolem rybníka, pustí se do škeblí, do raků," popsal Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody . Odborník varuje, že se v okolí obydlených oblastí brzy objeví i u nás. A Renata Mysliveček vzkazuje: "Pokochejte se pohledem na to krásné a šikovné zvířátko, ale nekrmte ho. Nechejte ho, aby se pohybovalo ve svých přirozených podmínkách."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.