Přihlásit

Vzácný orel skalní ve východních Čechách (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Východní Čechy - Ornitologové na východě Čech mají v současnosti plno práce se sledováním výskytu a pohybu divokého orla skalního.
"Majestátní dravec byl prvně pozorován na konci loňského listopadu a od tohoto okamžiku věnují ornitologové výskytové lokalitě neustálou pozornost," informoval nás Josef Vrána. Upřesnil, že při pozorování přes silnou stativovou optiku bylo zjištěno, že se jedná o mladého jedince z loňského hnízdění. "Původ orla zatím ale zjištěn nebyl. Při posledním novoročním zástihu se pták zdržoval ve společnosti immaturního orla mořského a odpočíval," prozradil ornitolog z Náchodska. Vysvětlil, že pod tajemným obratem se skrývá skutečnost, že mladý orel skalní si našel společnost v nedospělém orlu mořském.
Ačkoliv je to v poslední době již druhý případ regulérního zimování orla skalního v našem kraji, stále se jedná o zcela ojedinělý jev. "Přesto je ale možné konstatovat, že dochází k pomalému šíření druhu na území České republiky. Tento trend je podle zvýšené frekvence pozorování patrný zejména na Moravě, kam zalétají mladí ptáci ze slovenských hnízdišť," upřesňuje Josef Vrána. Dodává, že v tamních horách vloni 48 párů odchovalo 25 mláďat. Bohužel, mladí orli skalní si k nám většinou zalétají pro smrt. Netolerance části myslivců způsobuje, že většina potulujících se mladých ptáků je záhy otrávena nebo střelena. "Takto skončil i samec zimující vloni na Hradecku a samice vypuštěná v rámci reintrodukce v Beskydech. Nebýt této závažné kriminální činnosti, patrně by Česká republika již nebyla jedním z posledních států Evropy, kde orli skalní nehnízdí," upozorňuje na smutnější kapitolu z orlího života ornitolog. Poslední záznam o hnízdění těchto orlů na našem území pochází z konce 19. století.

Foto - Orel skalní (Aquila chrysaetos) je v našich zeměpisných šířkách velmi vzácným hostem.
Foto - Josef Vrána

(řez)

Vyšlo také v: Chrudimský deník, Jičínský deník, Krkonošský deník, Náchodský deník, Orlický deník, Pardubický deník, Rychnovský deník, Svitavský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.