Přihlásit

Kontroly mysliveckých honů bez přestupku (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnovsko - V regionu bylo od listopadu do konce loňského roku provedeno celkem čytřiačtřicet dohledů na mysliveckých honech. Policie přitom nezaznamenala žádný přestupek.

Nejpočetnější skupina

V regionu je 2200 držitelů zbrojních průkazů. Ze šesti skupin je mezi nimi nejvíce zastoupena skupina C, tedy k loveckým účelům. Myslivci vedou i v kategorii zbraní. V kategorii C (malorážky, kulovnice a brokovnice) je totiž evidováno z celkového počtu 5700 zbraní 4134 kusů.
"Pravidelné kontroly na honech provádíme již řadu let, poslední dobou se však
začaly medializovat," komentoval iniciativu Policie ČR vedoucí inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy kapitán Petr Kopecký. Jak upřesnil, celkem bylo provedeno 44 kontrol, z toho jejich inspektor byl na 13 honech. Zbytek zajistila příslušná obvodní oddělení. "Při dohledech nebyl zjištěn žádný přestupek , a to jak v případě dokladů a zbraní, ale ani v požití alkoholu před honem. Kontrola byla provedena digitálním zařízením, které slouží spíše jako orientační kontrola," vysvětlil Petr Kopecký.

Sraz až v honitbách

Požívání alkoholu před honem, kde se používají střelné zbraně, a tak může lehce dojít k vážným zraněním či dokonce smrti, berou myslivci vážně. "Nesetkali jsme se nikde s neochotou či kritikou naší práce. Naopak jsou již i myslivecká sdružení, jejíchž členové se nescházejí na honu někde v mysliveckých chatách, což svádí k pití, ale již přímo v honitbě," pochvaloval si výsledek kontrol vedoucí inspektorátu.

Foto - Kontroly mysliveckých honů skončily bez jediného přestupku.
Ilustrační Foto - Vladimír Hanuš

Miloslav Dostálek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.