Přihlásit

Divočák zničil sanitku s pacientem (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zhruba stokilový kanec vběhl do cesty sanitce, která převážela v neděli večer pacienta do příbramské nemocnice. Řidič nestihl zabrzdit a s divočákem se srazil. Náraz byl tak silný, že sanitka nedojela. Naštěstí všichni srážku ve zdraví přežili, až na divočáka.
 "Nehoda se stala po osmé hodině večer v lese na křižovatce Na Skalce na Příbramsku. Převážený pacient, kterého naši zdravotníci vezli do nemocnice kvůli podezření na cévní mozkovou příhodu, ani nikdo další z posádky sanitního vozu nebyl zraněn. Sanitka ale byla poničená, takže pro pacienta dojela jiným autem posádka z Příbrami," uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.
 Podle policistů a myslivců nejsou podobné dopravní nehody ojedinělé. Předseda České myslivecké jednotky Ústí nad Labem Miroslav Machala včera Právu řekl, že jen v pondělí časně ráno myslivci evidovali dvě zvířata sražená na nově zprovozněném úseku dálnice D8. "Stejně jako lidé si i zvěř musí zvyknout na novou dálnici, nejdříve došlo ke srážce auta s divočákem u Varvažova, později o kus dál to samé se srnou," dodal Machala.

Kanci jsou nyní aktivnější

 "Divočák je krátkozraký, reaguje spíše podle čichu, takže rychle jedoucí auto někdy ani nevnímá," řekl vedoucí oddělení myslivosti Krajského úřadu ve Zlíně Zdeněk Florián s tím, že kvůli bezpečnosti řidičů i zvěře samotné navrhují odborníci na Zlínsku budovat kolem nově budovaných dálnic a silnic oplocení.
 "Pokud někde probíhá stavba, zvěř silnice i vyhledává, chodí se tam osušit. Stavební mechanismy jsou pomalé, těm stačí utéci. Když se pak přestřihne páska a vyjedou rychlá auta, chodí tam dál ze zvyku, takže nebezpečí střetu je reálné," doplnil Florián.
 Podle myslivců je právě doba, kdy střety mohou být četnější, protože jsou divoká prasata aktivnější. "Od listopadu do ledna je čas páření, takže kňour vyhledává bachyni a je tak více v pohybu než jindy. Tato nehoda se stala večer, kdy navíc prasata vycházejí za potravou," řekl Právu Kubů.
 Podle šéfa Komise pro ochranu zvěře a přírody Okresního mysliveckého spolku v Českých Budějovicích Oldřicha Tripese mohou být proti minulosti střety aut s divočáky častější vzhledem k jejich vysokým početním stavům. "Teplá zima bez sněhu jim navíc usnadňuje pohyb," poznamenal Tripes.
Střety automobilů se zvěří jsou na denním pořádku celoročně zejména na Šumavě.
 "Jsme na Šumavě a velká část cest prochází lesy, proto jsme v této statistice vysoko nad jinými okresy," uvedla mluvčí prachatické policie Radka Sovová a poznamenala, že v průměru evidují prachatičtí policisté každý den minimálně jeden střet se zvěří. "Nejčastěji jde o srnce, na druhém místě jsou divočáci," dodala Sovová.
 "Za poslední půlrok jsme evidovali zhruba deset takovýchto střetů. Abychom jim zabránili, připravujeme jedno zajímavé opatření, které k nám přišlo z Finska, kdy na patníky upevníme trojúhelníková odrazová skla, která odrazí směrem do lesa světlo přijíždějícího auta a zvěř tím zbrzdí," dodal jednatel Okresního mysliveckého spolku Pardubice Josef Kurča.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.