Přihlásit

Zbytky krávy měly přivábit šelmu (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ochránci: Návnady jsou v zásadním rozporu s veterinárním zákonem

Vsetínsko - Ochránci přírody ze Vsetínska našli v lese přímo před mysliveckým posedem u osady Pulčín masitou návnadu, takzvanou újeď.
 Byla nalíčena přímo před mysliveckým posedem na katastrálním území Pulčín obce Francova Lhota.
 Kladení podobných návnad je přitom v rozporu s veterinárním zákonem. "Podali jsme podnět na Obecní úřad ve Francově Lhotě, který zajistil okamžité odstranění nalíčeného torza krávy. Návnadu našli dobrovolníci, kteří jako vlčí hlídky dávají v horách pozor právě na to, aby myslivci či pytláci nestříleli zákonem chráněné šelmy," uvedl Miroslav Kutal z Hnutí Duha.
 Újedě jsou riziková místa pro velké šelmy - zejména vlci a medvědi je rádi navštěvují. "Pokud jsou v bezprostřední blízkosti posedu, mohou být šelmy odstřeleny. Záleží už jen na cti myslivce," řekl jednatel meziříčských ochránců přírody Milan Orálek.
 Ekologové událost spojují s nedávným podezřením, že pytláci u Valašské Senice údajně zastřelili medvěda.
 "Bohužel nám ale nikdo nic bližšího nechce říct. Zkoušeli jsme v okolí vesnice najít stopy po pohybu či pobytu medvěda, ale bez výsledku," řekl Orálek. Návnada z mrtvé krávy přitom podle ekologů potvrzuje jejich domněnku, že se v lesích mohou pohybovat pytláci.
 "Nabídli jsme dokonce lidem z okolí odměnu padesát tisíc korun za informace, které povedou k usvědčení pytláků," uvedl Miroslav Kutal.
 Podezření, že v okolí Valašské Senice mohl někdo zastřelit medvěda, rezolutně odmítl myslivecký hospodář Miroslav Matoška. "Je to nesmysl," tvrdí.
 V celých Beskydech se neustále pohybuje několik skupinek vyškolených dobrovolníků současně.
 "V prosinci jsme posílili hlídky v západní části Javorníků, stále však monitorujeme oblast od Jablunkova až po Horní Lideč," uzavřel Miroslav Kutal.

***

Pokud jsou šelmy u posedu, mohou být odstřeleny. Milan Orálek

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.