Přihlásit

Obora s muflony zachrání tisíce stromů (Jihlavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Telč - Do rekonstruované historické renesanční obory pod hradem Roštejnem nedávno lesníci a myslivci nahnali stovku muflonů, aby zachránili tisíce stromů pod Javořicí před zničením. "Vysoké stavy muflonů pustošily lesy. Množství zvěře ničilo porosty smrků. Zvířata spásala všechno, co vyrostlo, stromy byly okousané jak od bobrů. Bez izolace muflonů do obory by se nikdy nepodařilo obnovit přirozené stavy listnatých stromů a jedlí," přiblížil správce Lesní správy Telč Vladimír Dolejský. Na ploše téměř 130 hektarů za dřevěným ohrazením mezi osmi sty originálními žulovými sloupy z doby před rokem 1592 našlo domov stohlavé stádo muflonů. Dalšími obyvateli jsou desítky divokých prasat.

Myslivci za lov zaplatí

Obora má podle správce Dolejského v první řadě jako vzácná památka lákat turisty. Magnetem bude i pro milovníky přírody a historie. "Obora poslouží myslivosti až druhořadě. Letos plánujeme vybudovat a zprovoznit naučný chodník pro veřejnost a k tomu infrastrukturu s panelovým informačním systémem. Obnovíme památky včetně hrází rybníků. Doplníme také porosty o zajímavé dřeviny," upřesnil správce. Pro návštěvníky bude prohlídka mufloní zvěře ve volné přírodě velmi atraktivní. Přínosem pro myslivce i lesníky bude lov muflonů za peníze. Celé území má pět tisíc hektarů. "V oboře najdeme stovku muflonů. Ve všech lesích pod Javořicí jich o sčítání zvěře myslivci napočítali mnoho," připomněl správce Dolejský. Muflon tam nebyl původním druhem, byl chován v oborách od časů renesance před 400 lety. Po druhé světové válce, kdy režim oboru zrušil, se zvěř rozprchla po celém území a ještě nedávno ničila ve velké míře porosty.

Foto - Mufloni jsou divokými příbuznými domácích ovcí. Vyznačují se impozantními rohy, které jsou velmi ceněnou trofejí.
Foto archiv

STANISLAV JELÍNEK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.