Přihlásit

Myslivci střelili u řeky první kormorány (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Poohří - Myslivci střelili první kormorány u řeky Ohře mezi Žatcem a Nechranicemi. Povolení zabíjet tyto chráněné ptáky získali vloni rybáři od krajského úřadu a na jejich odstřel si najali myslivce z dotčených honiteb podél řeky.
Myslivci musí každý ulovený kus předat veterinářům. "Mně zatím myslivci nepřinesli ani jednoho kormorána. Ale kolegovi z Chomutova přinesli Hrušovanští už tři," uvedl včera Břetislav Frýba, žatecký veterinář.
Povolení střílet kormorány vydal Krajský úřad v Ústí nad Labem. "Rybáři mají povolení střílet kormorány na Ohři mezi Žatcem a Nechranickou přehradou do konce roku 2008, a to v době od začátku října do konce února.
Každoročně mohou střelit maximálně 30 kusů," uvedl Miroslav Kořen z Krajského úřadu Ústeckého kraje.
Kormorán velký žije na severu Evropy, do Čech přilétá na podzim přezimovat. Ještě před několika lety byl vzácný, proto se stal chráněným živočichem. Během několika let se ale jeho populace dramaticky zvýšila, působí problémy po celé Evropě. V ČR působí rybářům ročně škody za několik set milionů korun (viz infobox Kormorán - nepřítel rybářů).
"Do řeky mezi Žatcem a čínovským jezem vysazujeme ročně tisíce ryb a ty se stávají jen drahým krmením pro kormorána. Ohře se nám už delší dobu nedaří tento revír odpovídajícím způsobem zarybnit," sdělil Zdeněk Beldík, hospodář žatecké organizace Českého rybářského svazu.
---

Kormorán - nepřítel rybářů
Každý kormorán denně sežere kolem půl kilogramu ryb.Objeví-li se na řece hejno desítek až stovek kormoránů, jsou následky na rybí populaci výrazné. Ptáci navíc svým zobákem další ryby poraní a ty pak hynou.

Petr Kinšt

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.