Přihlásit

Mírná zima přeje zvěři, ta nehyne (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kvůli teplu zvěř nebere z krmelců léčiva proti parazitům

Morávka - Tak jako se loni o tomto čase řítily pod tunami těžkého sněhu střechy, tak v něm hynula každý den bezmocná lesní zvěř.
 Letos jako by chtěla příroda i přes protesty lyžařů a milovníků zasněžených plání vynahradit velké škody, které loni v zimě způsobila. A to i lesníkům a myslivcům, kteří nacházeli na jaře desítky mrtvých kusů srnčího, které padlo buď vysílením samo, nebo se stalo lehkou kořistí predátorů. Mezi ně patří liška, rys a v posledních letech také vlk.

Lesníci v Beskydech: Zvěř má dost potravy Letošní zima umožňuje srnčí zvěři bez problémů přežít. Někteří lesníci ji považují za ideální, někteří v ní i přesto vidí problém. Vadí jim totiž, že zvěř zejména v nízkých oblastech prakticky ignoruje krmelce a krmení v nich.
 "U nás ve spodních částech revíru se srny živí hlavně spadlými žaludy nebo bukvicemi kolem buků. Ten jim nahrazuje jádro, které by jinak zvěř našla v krmelcích. Pokud se však dokáže dostat ke spadaným žaludům, ke krmelcům příliš nejde," říká lesník Petr Kasparek z lesní správy v Morávce v Beskydech.

Není vysoký sníh a zvěř tak neztrácí energii

Říká, že ale ve vyšších polohách zvěř normálně ke krmelcům chodí, protože tam už tolik možností obživy a různorodosti potravy jako v dolních částech polesí nemá.
 "Dá se říci, že podobná zima, jaká panuje nyní, je vlastně pro zvěř přímo fantastická. Hodně potravy je pro ni díky opadání stromů dostupné. Zvěř si pochutnává na ostružiní. A především neztrácí energii pohybem ve vysokém sněhu, který dokáže zvěř velmi vysílit. Zvěř je proto stále dost odolná a pokud podobné počasí vydrží, neměla už by být letošní zima příliš nebezpečná," říká lesník Petr Kasparek.
 Lesníci očekávají, že jim letošní mírná zima také trochu pomůže zvýšit stavy zvěře.
 V některých polesích totiž uhynuly v loňské zimě desítky kusů vyčerpaných zvířat. "Zdá se, že letos bude přírůstek zvěře po přestálé zimě výrazně jiný než po té loňské," říká Petr Kasparek.

Ignorování krmelců však některým myslivcům vadí

Ani nynější stav však nemusí některým myslivcům a lesním hospodářům vyhovovat. Především právě kvůli tomu, že zvěř prakticky ignoruje krmelce a krmení v nich.
 Myslivcům tak nejen, že zůstává v krmelcích připravené seno, jádro a granule, ale také některé léčebné přípravky, které v zimě kvůli péči o zvěř do krmiva přimíchávají.
 "Loni touto dobou nás div srny obrazně řečeno nesežraly, jak byly hladové. Letos nám zůstává krmivo v krmelcích. Srny a srnci jsou typičtí okusovači a pokud mají dost listí, malin a ostružin, tak k jádru v krmelcích je zažene jen bída nebo mlsnota," říká předseda okresního mysliveckého spolku v Ostravě Bedřich Krčmář.

S krmením zůstávají v krmelcích i léčiva

Ten se podobně jako myslivci z jiných spolků obává, že srny nepozřou z krmelců ani přípravky, které myslivci míchají do krmení kvůli odstranění cizopasníků z těla zvěře.
 "Právě nyní nastává doba, kdy se do krmení míchají léky, které zbavují zvěř cizopasníků, kteří žijí ve vnitřnostech i na srsti zvěře," říká myslivec a dodává, že léčiva proti parazitům míchají myslivci do krmení už pětadvacet let.
 "Zpočátku si myslivci od zbavování parazitů a cizopasníků slibovali hlavně zvýšení hmotnosti kusů, ale to se nepotvrdilo. Proto dnes přípravky hlavně ulehčují zvěři život," říká šéf ostravského mysliveckého sdružení Bedřich Krčmář.

***

"Zima, jaká panuje nyní, je pro zvěř přímo fantastická. Především neztrácí energii pohybem ve vysokém sněhu." lesník Petr Kasparek

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.