Přihlásit

jskaři nechávají své mazlíčky zabíjet srnky! Myslivec může v takovém případě psa zastřelit (nasregion.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Případy, kdy nechají majitelé psů pobíhat své miláčky na volno a ti pak napadnou nebo zabijí zvěř, začínají být časté. Jen v roce 2017 strhli psi v cholupickém revíru v Praze 12 na devatenáct srnců nebo srnek, některé z nich navíc byly březí. Už jen samotné stržení zvěře je kvalifikováno jako pytláctví a může být potrestáno podle zákona. Myslivci jsou navíc oprávněni psa, který útočí na zvěř, zastřelit.

Jen v březnu a dubnu loňského roku zabili volně pobíhající psi sedm srn, které navíc byly březí. O život tak přišlo i patnáct nenarozených srnčat.
"Tragicky končí i případy, kdy pes zvěř jen štve. Ta totiž po úniku zalehne do úkrytu a uhyne na zápal plic. Proto připomínáme majitelům psů: život v lese i na poli máte ve svých rukou i vy," varují jednohlasně za myslivecký spolek Jestřáb předseda Josef Holeš a hospodář Stanislav Kostka.
V pražské zoo chovají téměř 200 ohrožených druhů zvířat, která mohou vyhynout
Když pes zabije srnu, je to pytláctví
Už jen samotné stržení zvěře je kvalifikováno jako pytláctví a je podle zákona trestáno.
"Nejenom při lovení, štvaní, stopování a plížení se ke zvěři je myslivecké stráži a mysliveckému hospodáři povoleno takovéhoto psa beztrestně zastřelit," dodává Holeš. I tak členové spolku Jestřáb navzdory mnoha incidentům tohoto práva za 20 let nevyužili.
Škoda na uhynulé dospělé zvěři přitom už přesahuje částku 250 tisíc korun. Další tisíce je potřeba přičíst za nenarozená srnčata. Zvěř se navíc musela také fyzicky likvidovat a nikdo neví, kolik zabitých srnek se nenašlo.
V Jinonicích vznikne záchranná stanice pro volně žijící zvířata. Bude stát 50 milionů
Nebezpečný je i volně pobíhající pes
I když si chce pes se zvířaty jen pohrát, jako je tomu v případě, když najde malé srnky nebo malé zajíčky, zvířata tím přijdou o život. Malá mláďata, která pes najde třeba v houští, později jejich matka opustí kvůli pachové stopě, kterou pes na mláďatech zanechá. Doslovně se k nim bojí kvůli pachu psa vrátit. Opuštěné mládě tak nemá žádnou šanci na přežití.
Stejné je to s ptáky a bažanty. Samička, kterou vyžene pes několikrát po sobě z hnízda, kde sedí na vajíčkách, už se často zpátky nevrací a malé nevysedí.
"Někteří si myslí, že příroda je nezničitelná a snese všechny lidské zásahy. Její samoobnova je ale možná jen do jisté míry. Největším nebezpečím pro zvěř na polích a v lesích jsou ale volně pobíhající psi. I když směrnice majitelům psů povoluje pobíhání od pana do vzdálenosti na 300 metrů bez vodítka, je v případě nutnosti nemožné jeho přirozený lovecký instinkt ovládat," dodává Holeš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.