Přihlásit

Z větrníků mají strach i myslivci (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jižní Morava - Větrné elektrárny v kraji v poslední době začaly více zajímat i myslivce. Ve Hvězdicích na Vyškovsku proti nim už dokonce začali podepisovat petici.
 Jestli však větrníky skutečně vyhánějí zvěř z honiteb, na to jednotný názor myslivci z jižní Moravy zatím nemají.
 "Už na posledním honu jsme si říkali, že se nám stavba dvou větrných elektráren na kopci za vesnicí nelíbí. Zvěř nemá ráda hluk a máme strach, že ta, co tady máme, by nám přeběhla do sousední honitby," uvedl jeden z myslivců ve Hvězdicích, který petici také podepsal, ale nepřál si uvést své jméno.
"O těch obavách myslivců jsem už slyšel z několika honiteb. Říká se, že v Rakousku s tím problémy nejsou, na druhé straně je pravda, že zvěř je na hluk opravdu velmi vnímavá," uvedl Pavel Smejkal z vyškovské radnice, který má na starosti myslivost a rybářství.
 "U nás se stavba větrných elektráren nechystá, ale nedivím se, že se jich myslivci bojí. Také bych byl proti. Dělají kravál, hyzdí krajinu a například u nás by ohrožovaly vodní ptáky," uvedl šéf mutěnických myslivců Miroslav Štěpánek.
 Hodně plaché je třeba srnčí, a divočáci jsou podle myslivců dokonce ještě mnohem opatrnější. "V době hnízdění může ovšem hluk vadit i drobnější zvěři," soudí Pavel Smejkal. Na druhé straně myslivci přiznávají, že i v korunách stromů vítr občas pořádně sviští a se zvěří to ani nehne.
 Malá větrná elektrárna bývala kdysi u Kuželova na Hodonínsku. "Její vliv jsme nijak nezaznamenali. Je ale pravda, že tam nebyla dlouho a vrtule se stejně málokdy točila. Věčně se tam něco spálilo," uvedl uvedl Petr Galečka, který má na starosti myslivost v okolí Veselí nad Moravou.
 Podle něho však bude možná rozdíl mezi tím, když je v krajině jedna, anebo celý větrný park. "Ten by už zvěř mohla snášet hůře. Je ale těžké tuto věc posoudit, těch zkušeností opravdu mnoho nemáme," dodal.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.