Přihlásit

Myslivci chrání zvěř před hrozbou parazitů (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc - Plošné léčení spárkaté zvěře proti nebezpečné střečkovitosti budou začátkem února provádět myslivci ze všech honiteb Olomoucka. Nimrodi léčivo do krmelců roznesou společně s krmivem, letos jim v tom zatím bránila mírná zima.
Ozdravovací akci pro spárkatou zvěř pořádají myslivci už několik let. Tentokrát ale proběhne s několikatýdenním zpožděním. "Při nezvykle vysokých lednových teplotách totiž zvěř přijímala velmi málo potravy. Pokud bychom do ní vmíchali léčivo, postupně by ztratilo účinnost a akce by se minula účinkem. Museli jsme počkat, až nasněží a zamrzne a zvěř bude ke krmelcům chodit častěji," sdělil jednatel Okresního mysliveckého spolku v Olomouci Jiří Zbořil. Uvedl, že náklady přesahují sto tisíc korun.
Střečkovitost je podle něj pro zvěř velmi nebezpečná. Larvy střečků postupně napadají dýchací cesty a podkoží zvířat a způsobují rozsáhlé záněty vedoucí až k úhynu. "Maso z napadených kusů se kvůli tomu nekonzumuje.
Během prvního únorového víkendu se v plošném léčení spárkaté zvěře angažují myslivecká sdružení z celého bývalého olomouckého okresu. Zapojí se všichni navzdory tomu, že museli hradit pětinu nákladů," dodal Zbořil.

(mak)

Foto - Myslivci přidávají do krmiva zvěře i nezbytné léky.
Foto - archiv

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.