Přihlásit

Krmit lesní zvěř na Chebsku je bezpečné (Chebský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Cheb/Skalná - Orkán, který se prohnal Českou republikou, způsobil v lesích nesmírné škody. Situace se zkomplikovala i myslivcům, kteří chodí do lesů přikrmovat zvěř. Hrozí totiž, že se nalomené stromy zřítí. Na Chebsku však podle slov tamních myslivců takové riziko téměř nehrozí.

"I když na mnoha místech vítr poškodil stromy, a proto hrozí jejich pád, na Chebsku není situace tak dramatická," informoval jeden z členů chebského mysliveckého spolku, který nechtěl být jmenován. "Myslivci se zatím dostanou všude, kam potřebují," doplnil.

V některých revírech se myslivci setkali s převrácenými posedy.

"Situace je u nás celkem klidná," řekl myslivec Jan Hoffmann ze Skalné. "Nemáme problémy s dokrmováním zvěře, protože vítr u nás v lese nenadělal tolik škody jako v jiných regionech. Dokonce jsme nezaznamenali ani žádné uhynulé kusy, na které by strom spadl. Zvířata mají velmi silný pud sebezáchovy a jakmile se v lese děje něco neobvyklého, dají se na útěk. Za pár dní se však znovu vrací," doplnil Hoffmann.

"Přes to všechno jsme v lesích objevili několik polámaných stromů a posedů. Dokonce nám vichr odnesl i jeden z krmelců," upřesnil.

Jedním z důvodů, proč stromy padaly, byla podle myslivců velmi vysoká vlhkost půdy.

"Jednou z příčin polomů bylo to, že zemina byla velmi podmáčená od předchozích dešťů. To znamená, že vichr stromy snadněji vyvrátil. Některé kmeny měly dokonce nahnilé kořeny, což také napomohlo k pádu stromu," vysvětloval Jan Hoffmann.

"Určitým způsobem se na kalamitách v lesích podílejí i lidé. Ti vykácejí celé paseky a poté má vichřice volnou cestu. Kdyby lesy měly tu správnou hustotu porostu, nezpůsobila by větrná smršť tak velké škody," doplnil Hoffmann.

Jan Buriánek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.