Přihlásit

Zvěř ničí lesy v kraji (Ústecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ústecký kraj - Desetkrát více zvěře, než je zdrávo, pobíhá v lesích mezi Klínovcem a silnicí E 55. Tvrdí to lesníci. Myslivci a majitelé honiteb si to ale nemyslí.
"Zásadním problémem je, že obě zúčastněné strany mají diametrálně odlišná stanoviska," říká ústecký hejtman Jiří Šulc. "Myslivci chtějí více zvěře, lesáci hovoří o jejím přemnožení a snižování stavu," dodává hejtman s tím, že věří, že se obě strany nakonec dohodnou. Ústecký kraj v tomto případě může fungovat jako odvolací orgán.
Podle ředitele krajského inspektorátu Lesů České republiky Jana Ferkla jsou některé druhy zvěře přemnoženy až desetinásobně. Mezi Klínovcem a silnicí E 55 pobíhá až pět tisíc kusů lesní zvěře. "Problém je ten, že lesy přemnoženou zvěř neuživí," tvrdí Ferkl s tím, že přesné počty zvěře nelze spočítat. Přemnožená zvěř podle něj navíc lesy ničí. "Okusují mladé stromky, ty pak nerostou," říká Ferkl s tím, že stavy zvěře je třeba zredukovat. V honitbách by měl být podle něj normální stav 10 až 15 kusů na tisíc hektarů lesa.
Myslivci se ke sporu nechtějí příliš vyjadřovat. "Jsem teď nemocný, zavolejte jindy," řekl předseda mysliveckého spolku Chomutov Benno Macík.
Právě v těchto dnech probíhá v lese sčítání zvěře. Podle Českého statistického úřadu bylo v Ústeckém kraji v roce 2005 jelení zvěře přes 5000 kusů, srnčí více než 6 tisíc, černé přes 10 tisíc a téměř tři tisícovky zajíců. I proto musí myslivci zvěř dokrmovat.
---

V Ústeckém kraji se rozhořel spor o zvěř
- Lesníci tvrdí, že zvěře je v kraj i příliš a škodí lesům
- Myslivci si myslí pravý opak
- Obě strany se zatím nedohodly
- Spor řeší obce III. stupně s přenesenou působností
- Ústecký kraj je až odvolacím orgánem
- Nejvícejevlesíchjelení, dančí, srnčí, muflonía černé zvěře

Luděk Stínil

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.