Přihlásit

Pytláku z Ořechova nově hrozí trest za pokus o vraždu (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Josef Konečný z Ořechova, myslivci označovaný za pytláka století, dnes znovu stanul u Okresního soudu Brno-venkov. Obžaloba ho viní z toho, že předloni opilý střílel ve vesnici a přitom zasáhl muže v projíždějícím autě. Policie pak u něj doma našla nelegálně držené zbraně a stovky paroží. Soudní líčení dnes skončilo nečekaným zvratem. Soudci dospěli k závěru, že by Konečný měl být stíhán přímo za pokus o vraždu.

Autor
Už rok a půl je Josef Konečný ve vazbě. Dnes se u soudu dočkal překvapení. Jeho divoká střelba mohla být podle soudců pokusem o vraždu. Místo nejvýš 8 až 15 let vězení. Tak vážné obvinění ale může projednávat pouze krajský soud. Spis teď proto poputuje na Vrchní soud, který rozhodne, co s případem dál.

Autor
Co říkáte na tu změnu?

Josef Konečný, obžalovaný:
Děkuju, děkuju, nebudu vypovídat.

Autor
Stalo se to v říjnu 2005. Konečný se opil a začal manželce vyhrožovat zabitím.

Aleš Mergental, mluvčí Policie ČR Brno-venkov:
Měl několikrát střílet do oken rodinného domu v Ořechově a následně střílet po projíždějícím autě v nedalekých Sirovicích.

Autor
Kulka prošla oknem auta a poranila řidiči záda. Naštěstí ne vážně.

Jan Vokál, obhájce Josefa Konečného:
Pokud střílel, tak zřejmě maximálně mohl střílet do vzduchu, nikoliv s úmyslem někoho trefit. Já chápu soudce, že se chce tohoto případu zbavit, protože je velmi složitý.

Autor
V domě Konečných našla policie zbraně a sbírku paroží srovnatelnou snad jen se zámkem Konopiště. 1300 kusů trofejí znalec ohodnotil na více než 7 milionů korun. U Okresního soudu Brno-venkov už leží další obžaloba na Josefa Konečného, právě kvůli pytláctví. Soud je zřejmě bude projednávat zvlášť.

Aleš Mergental, mluvčí Policie ČR Brno-venkov:
Obrovské množství zabavených trofejí je stále v policejním skladě a čeká se až do rozhodnutí soudu.

Autor
V případě pytláctví bude muset soud prokázat, že stovky paroží, které policie u Josefa Konečného zajistila, skutečně pochází z upytlačené zvěře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.