Přihlásit

Někdo zabil bobří rodinu (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvíře je chráněné zákonem, mnohým lidem ale ničí majetek záplavy, způsobené vodou z hrází

Český les - Mrtvou rodinu bobrů našli pracovníci správy Chráněné krajinné oblasti Český les. V severní části území objevili čtyři mrtvá zvířata v pokročilém stádiu rozkladu.
 "Nedala už se určit přesná příčina úmrtí. Nicméně nešlo o přirozenou smrt," uvedla Petra Cehláriková ze správy chráněné oblasti.
 Na území Českého lesa bobrů neustále přibývá. Dnes v chráněném území žije asi 130 jedinců. Do republiky se dostali v devadesátých letech z Německa, kde je odborníci uměle vysadili.
 Bobři jsou zákonem chráněni. Nesmí se zabíjet. Bez povolení nikdo nemůže narušovat a ničit ani místa, kde žijí. Na vodních tocích si staví velké přehrady, kvůli kterým pak voda zaplavuje velká území. A to se nelíbí vlastníkům nemovitostí. Mnozí lidé potom hráze a hrady, ve kterých bobři žijí, ničí. Teď dokonce někdo zvířata zabil.

Mohou žádat stát o náhradu, ale je to problematické

Majitelé pozemků, na kterých se bobři usadí nebo jejich stavby nějak nemovitostem škodí, mohou žádat od státu peníze jako náhradu škody. Je s tím však problém. Například Václavu Mlezivovi z Mrákova na Domažlicku bobří stavby v nedalekém Mlýnečku zatopili nemovitost. "Voda podmáčela náš pozemek, na kterém máme stromy," řekl loni Václav Mleziva. Chtěl za to získat náhradu, ale marně. "Snažil jsem se o to dva roky, ale neuspěl jsem. Tak jsem to vzdal," přiznal.
 Pokud někdo hráz bobrům zlikviduje v zimním období, zvířata mohou uhynout. Stavba nové je totiž vysiluje. Správci Českého lesa vědí, že lidé mají problémy získat za škody způsobené bobrem peníze. A proto majitelům pozemků vycházejí vstříc jiným způsobem. "Likvidaci hrází legálně povolujeme, ale musí to být v době, kdy bobr přežije, což je brzy na jaře nebo v létě. Tehdy má hodně sil," vysvětluje Petra Cehláriková. Likvidaci bobřích staveb povolili už v deseti případech. Bobři se nicméně často po zničení hráze vracejí na stejné místo a území znovu zaplaví voda. "Povolujeme i opakované bourání hrází. Snažíme se najít kompromis a vyjít majitelům vstříc. Nechceme, aby bobry nebo jejich stavby někdo nelegálně likvidoval," vysvětluje pracovnice správy Českého lesa.
Podobné problémy jako bobr v Českém lese zažívá na Šumavě rys. Toho nelegálně střílí myslivci, kterým likviduje v lesích zvěř. Ze čtrnácti rysů, které správa šumavského národního parku označila vysílačkou, pytláci pravděpodobně zabili už osm. V anonymním průzkumu Akademie věd z oslovených 204 myslivců na Šumavě, v severních Čechách a Jeseníkách dvacet přiznalo, že zastřelilo rysa, z toho tři ulovili více než jedno zvíře. Ilegální lov způsobil prudký úbytek rysů. Populace na jihozápadě Čech byla v polovině devadesátých let odhadována na 120 kusů. Při posledním sčítání bylo nalezeno pouze do 80 zvířat.

Foto popis: BOBŘÍ HRÁZ. Jeden ze specialistů, který sleduje život bobrů, zkoumá hráz v Českém lese.
Foto Autor - Foto - CHKO ČESKÝ LES

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Plzeňský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.