Přihlásit

Vypadalo to, že přestal. A řádí dál (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíč - S neznámým travičem se potýkají pejskaři z třebíčské Boroviny i okolí od jara roku 2004. Tehdy dokonce ve Starči, ležící na dohled od borovinských paneláků, vyhlašoval obecní rozhlas, aby si majitelé psů svoje zvířata bedlivě hlídali. V pozoru byli i myslivci.
 "Vůbec netušíme, kdo psy tráví. Vždyť se může otrávit i zvěř v lesích," reagoval v květnu 2004 stařečský myslivec Pavel Chromý. Otrav přibývalo, na policii se přihlásili borovinští majitelé psů. Ke konci května už měli vyšetřovatelé na stole šest případů. Několik psů uhynulo.
 Lidé požadovali po třebíčské radnici, aby jim pomohla. Město připravilo výběh pro psy na okraji Boroviny. Všichni si slibovali, že travič se tímto uspokojí. Spekulovalo se totiž, zda se někdo nemstí otřesným způsobem pejskařům za to, že psi volně pobíhají v okolí sídliště.
 "Výběh slouží stále. Máme pozemek pronajatý od stařečského zemědělského družstva," řekl tento týden místostarosta Stanislav Mastný, jenž se o psí výběh zasadil.
 Výběh začal fungovat v lednu 2005. Jenže téměř ve shodnou chvíli, kdy cedulkami se psí hlavou označené pozemky začali houfně okupovat pejskaři, přišla další vlna otrav.
 Psal se leden 2005 a policisté už měli v ruce vzorky z pitvy uhynulého pejska. Tehdejší policejní mluvčí Karel Neumann připustil, že policie podcenila otravy z roku 2004. Vyšetřování policisté odložili s tím, že v lokalitě používali zemědělci postřik s obsahem látky, jež se prokázala při pitvě v žaludku otráveného psa. Podle vyšetřovatelů se tedy jednalo o nešťastné náhody. Jenže v lednu 2005 se žádné zemědělské práce nedělaly, což muže zákona vyburcovalo. "Na polích se nic neděje. Někdo zde opravdu může klást návnady. Situace není vůbec dobrá," uznal počátkem roku 2005 Neumann.
 Loni to vypadalo, že travič přestal řádit. Když však přišel prosinec, noční můra pejskařů se vrátila. Na konci roku to byl jeden otrávený pes a nyní v lednu další. Přes intenzivní pátrání policie traviče zatím nenašla.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Českomoravska vrchovina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.