Přihlásit

Rakouskem se nesla hudba přerovských Trubačů (Nové Přerovsko - týdeník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Trubači OMS Přerov se vydali 25. ledna do malebného dolnorakouského města St. Pölten, kde se konal již sedmý koncert loveckých rohů. Letošní akce se uskutečnila již tradičně v krásném kulturním domě Festspielhaus ve velkém koncertním sále pro tisíc osob.
Krásný večer začal společným vystoupením tří souborů mysliveckých trubačů z Ertlu, Breitenfurtu a Gamingu. Následovala vystoupení dolnorakouských souborů - Zayatal, St. Leonhard am Walde a Breitenfurt, které přednesly skladby rakouských a německých autorů.
Trubači OMS Přerov si na přibližně dvacetiminutové vystoupení připravili osm skladeb českých a francouzských skladatelů lovecké hudby. Zazněly skladby 20. století A. Dyka, P. Vacka, J. Selementa, T. Kirschnera, ale také skladby z období baroka - J. L. Koželuha či O. Antona. Jednotlivé skladby byly proloženy vlastním krátkým komentářem v němčině, což velmi ocenilo obecenstvo. Návštěvníkům se také velmi líbilo krátké vystoupení přítele a řidiče přerovského souboru Petra Caletky, který humorně doplnil skladbičku s názvem Jezdecká od T. Kirschnera. Na závěr vystoupení moravských trubačů zazněly francouzské skladby od markýze Dampierra a Alexise Sombruna.
Po poslední skladbě byli Trubači OMS Přerov ve složení Markéta Holbová, Jana Adámková, Irena Oršulíková, Vladimír Sekera a Ivo Mužný odměněni bouřlivým potleskem obecenstva a dámská část souboru převzala od ředitele koncertu a hlavního dirigenta profesora Franze Stättnera krásné kytice květů.
Slavnostní zakončení moderoval rakouský autor lovecké hudby Johann Hayden.

Ivo Mužný, Přerov

Foto - Trubači OMS Přerov.
Foto archiv souboru

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.