Přihlásit

Myslivci vs. ekologové (Mladá fronta Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

KONFLIKT KVŮLI ŠELMÁM
Neshody mezi ochránci přírody a myslivci na Vsetínsku se stupňují. Podle ekologů lovci nedostatečně chrání ohrožené velké šelmy před pytláky. Myslivci jejich nařčení odmítají. Šelem si vážíme, říkají.

Vsetínsko - Neshody mezi ochránci přírody a myslivci na Vsetínsku se stupňují. Nimrodi opakovaně odmítají podezření ekologů, že se i mezi nimi najdou takoví, kteří se pokoušejí v regionu lovit zákonem chráněné šelmy. Ochránci přírody ale tvrdí, že nikdy myslivce neobvinili, pokaždé prý mluví jen o pytlácích.
 Spory kvůli ochraně šelem v Beskydech a Javorníkách začaly už v loňském roce, kdy ekologové začali v lesích na stromy vylepovat varovné plakáty před pytláctvím. Myslivci je opakovaně strhávali.
 Meziříčští ochránci přírody dokonce napsali dopis ministru životního prostředí Martinu Bursíkovi. "Chceme, aby osobně přijel a promluvil si s místními myslivci. Situace je vážná," konstatoval Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.
 Myslivci se rázně ohradili. "V uplynulých týdnech byly popisovány některé údajné nešvary, které vnesly podezření, že něco shnilého je v naší české myslivosti. Je otázkou, zda se někteří ekologičtí aktivisté místo nezištné pomoci přírodě nevěnují více zištnému dezinformování veřejnosti," řekl mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha.

Příčinou sporů jsou vlčí hlídky

Častou příčinou sporů jsou vlčí hlídky. V zimě, kdy je možné šelmy dobře stopovat, aktivisté hledají místa pobytu šelem a výsledky postupně předávají ochráncům přírody.
"Také se snažíme upozorňovat všechny, že jsou tyto šelmy celoročně chráněny," říká vedoucí programu Lesy Hnutí Duha Jaromír Bláha.
 Právě Hnutí Duha vystupuje proti myslivcům nejčastěji.
 "Překážkou obnově našich lesů jsou také myslivci. Kvůli své zábavě úmyslně udržují přemnožené stavy zvěře, která doslova spásá mladé stromky. Ročně způsobují škody za stovky milionů korun. Jen kvůli poškození státních lesů daňoví poplatníci lovcům přispívají na každý kilogram zvěřiny 270 korunami," uvádí hnutí na své internetové stránce.
 Do terénu vyráží pravidelně až několik desítek dobrovolníků z řad ekologů.
 "O víkendech chodíme ve větších skupinách, ve všední dny pouze ve dvojicích, protože je nás logicky méně," řekl už dříve Leo Košťál, který se na vlčích hlídkách podílí.
 Myslivci ale podobná tvrzení odmítají a vlčí hlídky ve svých vyjádřeních rozhodně nešetří. "Místo placeného vyhledávání újedí na lišky či hledání fiktivního pytláka by se měly peníze raději investovat na zlepšení životního prostředí pro volně žijící druhy zvířat. Ostatně jedině vyšší dostupností potravy lze docílit i vyšší stavy velkých šelem," uvedl Jiří Šilha.
 Českomoravská myslivecká jednota v posledních letech podle něj svůj přístup k problému přehodnotila. "Úlohu velkých šelem vnímáme pozitivně, změnili jsme systém a obsah výuky pro zkoušky z myslivosti ve prospěch velkých šelem a také spolufinancujeme kampaň na ochranu velkých šelem," uzavřel.

Foto popis: NA HONU. Velké šelmy se snažíme chránit, jejich úlohu vnímáme pozitivně, brání se myslivci.
Foto Autor - IL. Foto - MAFA - MONIKA TOMÁŠKOVÁ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.