Přihlásit

V únoru jsou myslivci hlavně hospodáři (Prachatický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prachaticko - Únor je pro myslivce měsícem loveckého klidu, ochrany zvěře a péče o ní. Ta totiž v zimních měsících ztrácí hodně tukových zásob. Srncům rostou parůžky v těle samic spárkaté zvěře se vyvíjejí mláďata.
Zvěř potřebuje hlavně klid. "Největším nepřítelem není mráz, ale lidská bezohlednost," informoval Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty (ČMJ). Dle zákona o myslivosti a potažmo i zákona o lesích není možné volně venčit psa v přírodě respektive honitbě. To však mnoho lidí nedodržuje. Zcela destruktivní dopad na zvěř má i pohyb terénních aut a motocyklů v lesích, které představují pro zvěř poslední klidné útočiště.
Myslivci letos museli dlouho čekat na souvislou sněhovou pokrývku. Poté totiž začne zvěř pravidelně navštěvovat krmelce a v tu chvíli jim mohou dát myslivci do krmiva léčiva. Ta jsou určená proti vnitřním parazitům a střečkovitosti. "Pokud se v lese drží stále sněhová pokrývka, je nutné kontrolovat krmelce a doplňovat krmiva i několikrát týdně. V únoru jsou myslivci především hospodáři," sdělil dále Jiří Šilha. Podává se hlavně oves, ten má nejvíce vlákniny a tuků, ostatní obiloviny nejsou pro zvěř tak vhodné. Skvělým krmivem je také čerstvá kukuřičná siláž, senáž a kvalitní luční seno. Myslivci kontrolují i zdravotní stav zvěře, při pochůzkách si všímají její kondice, stavu osrstění a opeření. "Dokážeme kvalifikovaně posoudit odchylky ve zdravotním stavu zvěře," doplnil. V tomto směru uzavřela ČMJ a Státní veterinární správa dohodu o spolupráci při monitorování výskytu ptačí chřipky.
Myslivecký hospodář postupně připravuje sčítání zvěře. Již koncem tohoto měsíce má mít přehled o množství a pohybu zvěře v honitbě. Koncem února končí doba lovu straky a vrány, kuny lesní a kuny skalní, pokračuje doba lovu bažanta královského. Celoročně se pak loví liška, sele a lončák prasete divokého.
Také řidiči by měli dávat pozor, zvláště v úsecích, kde je značka pozor zvěř. Dle policejních statistik bylo hlášeno za rok 2006 celkem sedm a půl tisíce střetů dopravních prostředků se zvěří. Skutečný počet je však ještě vyšší.

Lukáš Marek

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.