Přihlásit

Cyklostezky nebo honitba, o to tu běží (Teplický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Bílina - Jednání o revitalizaci Radovesické výsypky se změnila v přestřelku. Do revitalizačního plánu vypracovaného společností Terra Natura, Severočeských dolů a dotčených obcí v poslední době zasahuje svojí vizí poslanec Vlastimil Aubrecht. Děje se tak k nelibosti ředitele Terra Natura Jindřicha Luňáka, dle kterého by území revitalizované podle Aubrechtovy představy sloužilo zájmům pouze úzké skupiny lidí.

Luňákova ambiciozní rekreační zona

Revitalizační plán Radovesické výsypky dle Terra Natura, s nímž mohou přilehlé obce dál pracovat, počítá se sítí cyklostezek, rozhledovými plochami na místech zaniklých obcí, arboretem, statkem Hetov, motokrosovou tratí střelnicí a kempem. To vše na 1340 hektarech.

Aubrechtova vzrostlá obora

V místech, kde by se podle Luňáka mohli prohánět cyklisté, vidí Aubrecht oboru: "Jednání o zalesnění části Radovesické výsypky již probíhají. Předmětem sporu jsou stromy, které by měly být vysazovány dva až tři metry vzrostlé." Nově založený háj bude zhruba tři roky oplocený, aby byl chráněn před okusem zvěře.
"Samozřejmě pak bude sloužit veřejným účelům jako každý běžný les," dodává Aubrecht.

Narážejí na zatvrzelé úředníky

Revitalizační plán Radovesické výsypky, jak ho navrhla Terra Natura, schválilo vedení Severočeských dolů i krajský úřad již před třemi roky. Ambiciozní program se neobejde bez peněz EU. "Podali jsme 13 žádostí na různé dotační tituly. Všechny jsou postupně zamítány. Postoje státních úředníků si neumíme vysvětlit," stěžuje si Luňák. Za záhadné považuje i to, že v šesti případech se dokonce žádosti na Ministerstvu průmyslu a obchodu ztratily. "Jednalo se o dotační titul na revitalizaci těžbou poznamenaného území, na niž bylo vyčleněno 15 mld korun. Přitom jeden dokument má zhruba třicet stran včetně povinných příloh a je podáván ve dvanácti vyhotoveních," upřesňuje.

Cyklostezky půjdou do háje

Proti Luňákovým stížnostem staví Aubrecht své tvrzení, že Severočeské doly zpracovanou projektovou dokumentaci nemají a jejich koncepce revitalizace Radovesické výsypky je nevyjasněná. "Jeho" zalesněný háj by měl vyrůst v místech, kde Terra Natura plánuje cyklostezky. "Z příkladů ostatních měst víme, že zasadit vzrostlé stromy do půdy poznamenané těžbou uhlí možné je. Mostecká uhelná s tím při rekultivaci žádné problémy nemá. Ty v tom vidí pouze Severočeské doly," zlobí se Aubrecht. Dodává, že cyklostezky háj skutečně neprotnou, neboť žádost o dotační titul na ně byla zamítnuta.

Myslivci versus my ostatní

Terra Naturra by se však jejich vybudování v oblasti zalesněného háje nebránila. "Pokud ale poslanec Aubrecht tvrdí, že se bude jednat o vzrostlý háj, řekl jen část pravdy. Jeho záměrem je zřídit oboru pro mysliveckou honitbu. A zatímco on uspokojí pouze úzkou skupinu lidí, kteří se baví lovem zvěře, naše rekreační zona by sloužila veřejnému zájmu, který je hlavním záměrem projektu revitalizace Radovesické výsypky," zdůrazňuje Luňák.
---

Radovesická výsypka má 1340 hektarů
- Rozkládá se na místech někdejších Radovesic, Hetova, Jenišova Dřínku a dalších obcí, které ve druhé polovině 20. století musely ustoupit těžbě uhlí. Radoveská výsypka patří k největším ve střední Evropě. Zasahuje do katastrálních územíobcí Hrobčice, Kostomlaty pod Milešovskou, Světec a Bílina. Do ukončení revitalizačních prací je celé území ve vlastnictví Severočeských dolů a.s.
- Veřejně prospěšná společnost Terra Natura byla založena účelově pro naplněnícílů revitalizace. Jízpracovaný Revitalizační plán Radovesické výsypky byl vedením Severočeských dolů a krajským úřadem schválen již před třemi roky.

Lada Laiblová

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.