Přihlásit

Soumrak učňovských oborů? Mladí puškaři září jako supernova (ČRo - wave.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Učni jsou u nás často považováni za méně zdatné studenty, kteří se nedostali na lepší střední školu. O obor puškař, který se u nás učí na dvou školách, je ale zájem obrovský. Prý proto, že puškaři se neztratí. Na škole se naučí nejen, jak vyrobit brokovnici, ale i to, jak neskončit u pásu.

"Tohle je akustická pistole na plašení ptáků. A tohle je osmapadesátka, samopal v řezu. A tohle lancasterka dvojka," popisuje Antonín Majer u stánku na letošním veletrhu řemesel na pražské Nové radnici, kde mě puškaři zaujali na první pohled. Majer učí puškaře na brněnské Střední technické a ekonomické škole. Na stole před sebou má kovové součástky, zásobníky, dřevěné pažby a hotové zbraně vyrobené studenty. "Je to přesná tvůrčí práce, s kovem i dřevem. Aby na to ti kluci měli, tak musejí mít v hlavě. Zasahuje to do kovařiny, strojařiny a navíc je tam ještě dřevo."

"Studenti se upíchnou velmi snadno, protože mají obrovský rozhled. Mnoho kluků jde pak na vysokou školu," vysvětluje Majer, zatímco jeden ze studentů oboru puškař sedí na židli za ním, poslouchá a občas něco prohodí se spolužákem. Jmenuje se Jan a oboru puškař se chtěl věnovat od dětství, jeho cílem je otevřít si živnost, třeba střelnici. Druhý student se jmenuje Milan a na puškaře vlastně ani nechtěl, byla to druhá možnost. "Zbraně mě netáhnou, ale tuhle školu studuju, protože se toho naučím hrozně moc. Když nebudu hloupej, půjdu na vysokou, abych nemusel dělat u CNC jako nějakej kličkom*d," říká Milan.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.